tisdag 4 juli 2017

Ingen ser dig

Mira brukar varje sommar åka iväg med bästa kompisen Olivia till hennes sommarställe i Skåne. Men i år har Mira och Olivia börjat glida ifrån varandra och Mira har inte ens blivit tillfrågad om hon vill följa med och eftersom Miras föräldrar fortfarande jobbar så har de tvingat Mira att vara med på sommarfritids istället.

Fritidset ska ha ett vildmarksläger där man ska ut i skogen och sova i vindskydd och Mira tycker att det hela är urtöntigt men det visar sig att de andra som ska vara med är helt okej. Det är tre andra som har anmält sig, två killar och en tjej i Miras ålder och så är det fritidsledaren Kenneth så klart. Det är Kenneth som kör ut alla till skogen. På vägen i bilen får de höra på radion om ett par farliga fångar som rymt från den närliggande Kumlaanstalten och alla tycker det känns osäkert att man nu ska tillbringa hela natten mitt ute i skogen när det kan springa omkring våldsamma rymlingar i närheten. Men Kenneth lugnar dem och säger att det inte är någon fara.

För att lägret ska kännas som att det är mer "på riktigt" samlar Kenneth in allas mobiltelefoner när de kommit fram. Man behöver ju inget sådant i skogen, säger han. Men så klart får alla låna Kenneths egen telefon och ringa hem för att säga att man kommit fram. Mira har precis pratat med sin pappa och tryckt bort samtalet när det surrar till i mobilen av ett sms. Mira kan inte låta bli utan trycker fram meddelandet och läser: "Gör det inte. Du kommer att ångra dig. Stanna kvar där du är".

Exakt vad är det Kenneth inte ska göra? Vad är det han kommer att ångra? Mira skäms för att hon har läst någon annans privata sms, så för att Kenneth inte ska få reda på det så raderar hon sms:et. Och hon kan ju inte heller säga nåt till de andra, för vad skulle de då tro om henne? Men budskapet i meddelandet oroar Mira.

Första kvällen blir ändå trevlig, men när de vaknar morgonen därpå så är Kenneths sovsäck orörd och Kenneth själv är spårlöst borta. Det går upp för gänget att fritidsledaren har lämnat dem helt ensamma under natten och nu är de övergivna i vildmarken, utan telefoner och utan att veta var de är eller hur man klarar sig själv i naturen.

Anna Knutssons och Ann-Christine Magnussons Ingen ser dig är nagelbitande sträckläsning och trots att det nu är några år sen jag läste boken minns jag fortfarande den där nervpirrande känslan av att inte veta hur det ska gå. Det här är en riktigt bra thriller för mellanåldern som håller än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar