tisdag 4 juli 2017

Thicker than water

Länk till adlibris och bokus
Anne Cassidy skriver i en kommentar till Thicker than water att många böcker har gjort starkt intryck på henne men få har stannat kvar i hennes tankar såsom Steinbecks Möss och människor. Det är ett påstående som även jag skriver under på. Thicker than water är alltså Cassidys egna moderna bearbetning av Steinbecks klassiska roman och det är mycket som känns igen från originalet. Cassidy har mer eller mindre tagit storyn rakt av och förlagt den i vår tid, detaljerna skiljer sig åt, men det går att känna igen det mesta.

I Cassidys version hankar sig fosterbröderna George och Lennie fram mellan olika jobb. Nu har de kommit till en pub i Hastings efter att de tvingats fly från senaste jobbet för att Lennie fick ett utbrott, vilket han får ibland när han inte kan besinna sig.

På puben är det meningen att George ska hjälpa till i baren och vara DJ. Han älskar nämligen musik och Georges och Lennie drömmer om att en dag starta en skivbutik i äkta vintagestil med LP-skivor för musikälskare. Men den store vänlige jätten Lennie tappar kontrollen än en gång och den här gången går det inte att fly mer.

Slutet på Thicker than water är så klart inte lika chockartat om man tidigare läst Möss och människor, men det är fortfarande ett starkt slut som etsar sig fast i minnet. Cassidys version är riktigt bra och Steinbecks roman kan i denna nya tappning leva vidare hos en yngre generation och dessutom tillgängliggöras för de som kan ha svårare att ta till sig en hel roman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar