måndag 3 juli 2017

Skärvor av minnen

Länk till adlibris och bokus
Efter att mer eller mindre ha levt i en kappsäck de senaste fem åren, åkt från den ena platsen till den andra, levt i en lastbil och större delen av sin skolgång blivit hemskolad av sin pappa, så har nu pappa Andy tagit beslutet att Hayley ska få gå sitt sista skolår på high school i en riktig skola. De flyttar alltså hem till samma ort som de bodde i för många år sen, flyttar in i farmors gamla hus. Hayley återupptar kontakten med sin gamla barndomskompis Gracie och börjar leva ett till synes normalt tonårsliv. Men Hayley har svårt att finna sig till ro med sitt nya liv. Det finns sociala regler som hon missar och Hayley får finna sig i ständigt återkommande kvarsittningar när hon opponerar sig mot lärarna. Men skolan är inte Hayleys största problem. Tankarna på pappa, ansvaret hon känner för honom, går nämligen ut över det liv som en vanlig tonåring borde få leva.

Hayleys pappa är krigsveteran och har tjänstgjort i både Irak och Afghanistan. I andras ögon är han en amerikansk hjälte, något han avskyr att höra och han lider svårt av posttraumatisk stress. Andy sover dåligt, han kan vakna mitt i natten med mardrömmar och ångestskrik, han får raseriutbrott och har överhuvudtaget svårt att hålla tankarna på krigets upplevelser borta. Därför bedövar han sig själv med sprit och lättare droger. I perioder mår Hayleys pappa bra och klarar av att sköta ett jobb, men ofta varar det inte länge innan han får sparken. Hayley har därför blivit mer förälder till sin pappa än vad hennes pappa är till henne och hon jobbar hårt på att hålla uppe fasaden av en normal pappa-dotter-relation, vilket allt som oftast slutar med att hon får försöka sopa igen spåren av sin pappas tillkortakommande och bakslag.

Laurie Halse Anderson Skärvor av minnen kritiserar det amerikanska samhället där dyra sjuk- och hälsoförsäkringar gör att de som behöver vård och hjälp inte får det de behöver. Men romanen är mest av allt en skildring av en pappa-dotter-relationen i behov av räddning men där både Andys och Hayleys stolthet gör att de inte förmår ta emot hjälp utifrån. En liten fin kärlekshistoria piggar upp i allt elände också. Finn är killen som förmår att bryta genom Hayleys alla skyddsmurar och når fram till henne. För Hayleys skyddsmurar är skyhöga efter år av svek och efter att under stora delar av sin uppväxt fått ta hand om sig själv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar