söndag 20 augusti 2017

Bobo i apskolan

Länk till adlibris och bokus
Det är skolstartstider. För alla de som ska börja skolan för första gången finns en rad böcker som handlar om att börja skolan. Malte Perssons Bobo i apskolan är en av alla dessa böcker.

Bobo är en bonoboapa (även kallad dvärgchimpans lärde jag mig när jag kollade upp bonoboapor) som äntligen blivit stor nog att få börja i apskolan. Åh, vad han sett fram emot att börja apskolan. I skolan får Bobo lära sig att man ska räcka upp en fot när man vill säga något, han får lära sig räkna till ett och han får lära sig bokstaven A. Bobo, som är en riktigt kunskapstörstande apa, vill lära sig mer, men där tar det tyvärr stopp. Bokstaven B lär man sig först på högstadiet, säger fröken, och tillägger ett kanske.

Men Bobo, som är en nyfiken apa, vill ju lära sig allt han bara kan och så tar han mod till sig och tar kontakt med babianen Brynolf som har gått på universitetet. Brynolf berättar för Bobo att om Bobo vill lära sig mer så kan han gå till biblioteket, ett ställe som har en massa böcker. Böcker? Vad är det, undrar Bobo, och så får han veta att böcker är lite som bananer. Fast fyrkantiga och om man skalar dem så finns det bokstäver inuti.

Eftersom Bobo inte får lära sig mer av sin fröken bestämmer sig Bobo helt sonika för att ta sitt lärande i egna fötter och skolkar för att leta upp biblioteket. Efter lite efterforskningar så hittar han dit och där upplyser bibliotekarien Bobo om att det finns ännu fler bokstäver efter B. Det finns alltså tillräckligt med bokstäver att lära sig för att det ska räcka i hela livet!

Bobo i apskolan med undertiteln en bildningsroman är en humoristisk berättelse om glädjen i att lära sig och ta tillvara på nyfikenheten. Boken lämpar sig bäst för högläsning för det är rätt långa kapitel och en hel del omständliga och svåra ord, men själva berättelsen kan bli en fnissig och skojig upplevelse för barn i sju-åtta-års åldern. Och faktiskt är det rätt så fnissigt även för den vuxne läsaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar