onsdag 15 november 2017

Den förskräckliga historien om Lilla Hon

Länk till adlibris och bokus
Lilla Hon är en helt vanlig flicka. Egentligen heter hon något annat, men hon har alltid kallats för Lilla Hon. Det bästa Lilla Hon vet är att äta bokstavskex och vissla på samma gång. Ännu bättre tycker hon om att hoppa bland kuddar och madrasser. I skolan finns ett kuddrum som Lilla Hon längtar efter. Men de andra eleverna vill inte släppa in henne. Det är deras kuddrum, säger de. De andra eleverna tycker istället att det är jätteroligt att skrämma Lilla Hon med att berätta otäcka historier om elever och lärare som spökar på skolan eftersom Lilla Hon blir så rädd då. Bland annat berättar de om slöjdflickan som brukade springa omkring med saxar och sen ramlade på sin egen sax och dog eller så berättar de om Matfarbrorn som släpar omkring på en köttyxa och som spökar i skolköket.

En dag när de andra eleverna har tråkigt i skolan bestämmer de sig för att skoja med Lilla Hon. De säger till Lilla Hon att hon kan få komma in i kuddrummet om hon går upp på vinden. Lilla Hon som så gärna vill in i kuddrummet antar utmaningen. För på vinden spökar nämligen en lärarinna som hängde sig själv. Men de andra barnen som ju i själva verket inte har några tankar på att släppa in Lilla Hon i kuddrummet låser in Lilla Hon på vinden. Och där glöms hon bort.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon är en alldeles förtjusande läskig berättelse. Len Ollmark kombinerar sin fallenhet för skräckhistorier med humor och tillsammans med Per Gustavssons illustrationer blir det bisarrt, läskigt och roligt á la Tim Burton. Det är härligt blodigt och otäckt och hela berättelsen slutar i ett härligt crescendo. Som vuxen tolkar jag så klart in fler aspekter och då blir berättelsen om Lilla Hon hemsk på ett helt annat vis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar