fredag 17 november 2017

I rosens mitt

Länk till adlibris och bokus
Det är julen 1918. Stefan och hans pappa firar jul på egen hand i år efter att Stefans mamma tagit livet av sig under hösten. Både Stefan och hans pappa sörjer men mest av allt är de lämnade ensamma med alla frågor om hur detta kunde ske. Det fanns inga tecken som tydde på att Stefans mamma var deprimerad eller hade andra orsaker till att inte vilja leva längre. Hon hade till och med planer på att resa till London till våren.

På julafton får Stefan en julklapp från en vän till hans mamma. Paketet visar sig innehålla ett förstoringsglas och med hjälp av förstoringsglaset finner Stefan ett hemligt budskap dolt i en tecknad ros som hans mamma tecknat i ett brev hon skrivit till pappan. Budskapet är skrivet som en gåta, vilket får Stefan att börja söka efter svaret och gåtan leder till ännu en och för Stefan från en plats till en annan runt i Stockholm. Snart upptäcker han dock att han är förföljd och Stefan blir mer och mer säker på att hans mamma inte alls tagit livet av sig utan i själva verket blivit mördad och dessutom att han själv tillsammans med sin far också svävar i livsfara.

I rosens mitt är ett riktigt klassiskt mysterium där varje ledtråd leder fram till en ny. Inramningen är vemodig, det är jul men en sorgtyngd sådan. Den vemodiga stämningen övergår dock rätt så snart till en riktigt spännande deckargåta i vilken Martin Widmarks text samspelar med illustratören Ola Skogängs illustrationer som ibland ger känsla av serieroman. Jag tycker att I rosens mitt är ett riktigt lyckat vintermysterium för mellanåldern och utan att berätta så mycket mer om orsaken till att Stefans mamma mördades (för mördad blev hon!) så drog i alla fall jag kopplingar till Macchiarini-skandalen. Måhända är det också så att viss inspiration hämtats från fallet med skandalkirurgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar