onsdag 15 november 2017

Tomtespelet

Länk till adlibris och bokus
Det har ju mer eller mindre blivit en tradition nu att Rabén&Sjögren ger ut en ny adventsbok varje år där man kan läsa ett nytt kapitel varje dag fram till jul. Därför finns det vid det här laget en rad titlar att välja att läsa för barn upp till 9-10 år om man vill räkna ner till jul. För lite äldre barn har det dock inte kommit något liknande initiativ förrän nu. Förlaget Lind&co ger i år ut Tomtespelet. En julsaga i 24 kapitel skriven av Arne Norlin.

I Tomtespelet är huvudpersonen elvaårige Michael som under en julmarknad sista helgen i november stöter på en man, kusligt lik tomten, i en gränd. Mannen erbjuder Michael att vara med i ett spel som går ut på att han varje dag ska göra något kul, intressant eller nyttigt varje dag fram till julafton. Michael tycker det verkar spännande och dessutom kan man vinna ett fint pris så han går med i spelet.

Varje dag kommer ett uppdrag på sms, signerat Tomten och i slutet av varje dag rapporterar Tomten hur Michael ligger till bland alla de andra som deltar. Uppdragen varierar från att baka pepparkakor till att vara julsnäll mot någon och en del uppdrag är klurigare än andra att lösa, men den stora frågan är så klart vem som skickar de här sms:en med uppdragen. Är det nån som skojar med Michael eller finns tomten på riktigt?

Idén med Tomtespelet är rolig och kul att det kommer en adventsbok för de något äldre barnen, men så värst spännande blir det aldrig. Däremot är Tomtespelet väldigt lärorikt eftersom man får läsa och lära sig om många av våra jultraditioner. Kanske blir det lite roligare att läsa Tomtespelet just som adventsbok med ett kapitel om dagen istället för att som jag gjorde läsa i ett svep, men jag är fortfarande lite tveksam till om den här boken går hem hos den tänkta målgruppen 9-12 år. Det skulle i så fall vara den nedre delen av målgruppen, 9-10-åringar, som kan uppskatta berättelsen tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar