fredag 27 april 2018

Martyn Pig

Länk till adlibris och bokus
Femtonårige Martyn Pigs bor med sin alkoholiserade och ibland våldsamme pappa. Martyns mamma lämnade familjen när Martyn var liten och sen dess har det bara varit Martyn och hans pappa. Men att påstå att Martyn har en god relation med sin pappa är minst sagt att överdriva, men han står ut. Typ.

Det är dagarna innan jul när Martyns pappa som vanligt druckit sig våldsamt berusad. Under ett gräl puttar Martyn till sin pappa som tappar balansen och ramlar och slår huvudet i öppna spisen. Fallet tar så illa att pappan dör. Martyn kan dock inte förmå sig till att ringa polis eller ambulans för att anmäla vad som hänt. Det var ju så klart aldrig meningen att han skulle dö, även om Martyn på sätt och vis tycker att hans pappa har sig själv att skylla, och risken finns ju att polisen anser Martyn vara skyldig till sin fars död, så ju mer tiden lider desto svårare blir det för honom att plocka upp telefonen och ringa och anmäla faderns död.

Det är först när hans kompis, Alex, kommer förbi som Martyn kan berätta vad som hänt och sätta ord på det han nu funderar på att göra efter inspiration från alla de deckarserier han sett på TV. Planen är att göra sig av med pappans kropp och låtsas som ingenting. Låtsas som att pappan försvunnit helt enkelt. Alex blir Martyns invigde partner in crime, hon försöker så klart övertala honom att ringa polisen, att göra det rätta, men när inte det går hjälper hon istället Martyn att planera hur de ska gå tillväga.

Men att göra sig av med ett lik är inte det enklaste och värre blir det när ytterligare personer blir inblandade i hemligheten.

Martyn Pig blev Kevin Brooks genombrottsroman och sedan dess har han givit ut ett flertal deckare och thrillers. Martyn Pig är, kan tyckas, en något osannolik thriller/deckare och som jag i vissa stycken upplevde som lite seg. Men jag är glad att jag läste vidare ändå, för det lönar sig verkligen och i slutändan visar sig Martyn Pig vara en riktigt snillrik berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar