lördag 28 april 2018

Vi kommer snart hem igen

Tobias, Livia, Selma, Susanna, Emerich och Elisabeth var alla unga när Hitler kom till makten. En
Länk till adlibris och bokus
stor del av sin barn- eller ungdom upplevde de i ghetton eller koncentrationsläger. Alla sex förlorade vänner och familj, men överlevde själva och kom sedan till Sverige där de idag fortfarande lever och fortfarande kan berätta om sina upplevelser under andra världskriget och under förintelsen. 

Jessica Bab Bonde och Peter Bergting har i serieformatet sammanställt dessa sex personers berättelser så att fler kan få ta del av deras vittnesmål. Så att fler kan få ta del av hur det känns att förlora allt man äger och har, hur det känns att inte få gå i skolan längre, hur det känns att i efterhand förstå att man sett sin mamma eller ett syskon för sista gången och hur det känns att vara den som överlevde. Det är så klart både gripande och fasansfulla vittnesmål man som läsare får ta del av och gråskalan som Bergting jobbat med förstärker känslan av hopplöshet och ett slocknat människovärde. Varje berättelse slutar i och för sig i hoppfullhetens tecken och med en resumé kring hur livet blivit för barnen och ungdomarna som vuxna med ett slags erkännande om att det trots allt går att överleva och dessutom uppskatta livet trots allt det hemska. 

Vi kommer snart hem igen riktar sig enligt förlaget till målgruppen nio till tolv år. Men att sätta denna bok i händerna på en nioåring utan att sen se till att hen kunde prata om boken hade jag aktat mig för. Det finns en utmärkt lärarhandledning att ladda hem från nok's hemsida och jag hoppas många lärare kommer att nappa på att arbeta med boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar