torsdag 12 april 2018

Talmannens hämnd

Länk till adlibris och bokus
Martin Widmark och Petter Lidbeck har tidigare samarbetat med den roliga deckarserien I elfte timmen. I höstas gjorde de åter gemensam sak i och med Talmannens hämnd. En politisk thriller.

Politik kan vara urbota tråkigt enligt vissa. Enligt andra finns det inget mer spännande. Felix Eriksson är en erfaren journalist som bevakar alt som händer inom svensk politik. Fast nu har även han börjat tröttna på den svenska politikens förutsägbarhet. Men tack vare dottern Amanda ser han plötsligt en möjlighet till ett politiskt scoop! Amanda, har liksom många andra barn, full koll på sidan som Barnens talman ansvarar för, en sida där barn kan skicka in frågor om allehanda olika saker och där någon som kallar sig Barnens talman tar sig tid att svara och framför allt ser till att ta barnens frågor på allvar.

Att Barnens talman har stor kännedom om Rosenbad, där regeringen håller till, är uppenbart och hon tycks dessutom veta både det ena och det andra om några av Sveriges främsta politiker, och det är uppgifter som hon gärna delar med sig av på sin hemsida. Men vem är denna Barnens talman? Och varför känner ingen mer än just barnen till henne? Felix Eriksson har fått en gåta att lösa och en nyhet att förmedla till svenska folket. Men i takt med att nyheten om Barnens talman sprids och framför allt de pikanta avslöjande hon kommer med, blir allt fler på Rosenbad angelägna om att finna Barnens talman och tysta henne.

Talmannens hämnd är småspännande och rolig, men thriller? Nej. Däremot är det en fyndig parodi, som även vuxna har stor behållning av, och en berättelse som jag tror kan användas som en ingång till att diskutera hur Sveriges regering och riksdag fungerar och att kanske prata styrelseskick på mellanstadiet. Skulle faktiskt kunna bli en riktigt användbar bok att högläsa i höst lagom till valet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar