söndag 11 november 2018

Stanna hos mig

Länk till adibris och bokus
Akin möter Yejide på universitetet där de båda pluggar och omedelbart vet han att Yejide är kvinnan i hans liv. När han friar säger Yejide ja på villkoret att Akin lovar att aldrig ta sig fler fruar som traditionen påbjuder. På det viset är Akin och Yejide ett modernt par i 1980-talets Nigeria men också eftersom Yejide fortsätter att jobba och startar egen frisersalong. Det är ett lyckligt äktenskap men efter fyra år har det fortfarande inte blivit några barn.

Visst längtar Yejide efter barn, men hennes längtan är nästan underordnad Akins familjs krav på barn. Akin är sin mors förstfödde och att det inte ska bli några barnbarn finns liksom inte på kartan. Men trots att både Akin och Yejide konsulterat läkare och testat sig hos doktorer som menar att allt är som det ska så blir det ändå inga barn. I ren desperation går till och med Yejide till nån slags häxdoktor som får henne att genomföra en ritual med en get i hopp om bli gravid. För ju längre tid som går utan att Yejides mage börjar växa desto större blir kraven från Akins familj om att ta sig en andra hustru för att på så vis föra släkten vidare. Och trots att Akin inte vill ta sig en andra fru blir till slut pressen från hans mor allt för stor. 

Såsom nybliven mamma är stora delar oerhört smärtsamma att läsa. Men hur jobbigt det än är att läsa så finns här mer än bara barnlängtan och barnsorg och ett äktenskap fyllt av prövningar. Här finns krocken mellan det moderna samhället och det traditionella och inte minst en twist, lika tragisk som skrattretande, som bit för bit läggs fram under läsningens gång, men som det i vart fall tog mig ett tag att fatta.

Stanna hos mig är en av årets bästa läsningar enligt mig och att det dessutom är en debutroman är helt oerhört! Gissa om jag kommer att vilja läsa mer av Ayòbámi Adébayò. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar