måndag 3 december 2018

Ord i djupaste blått

Länk till adlibris och bokus
Åh, så fin! Det var min första tanke när jag läst ut Ord i djupaste blått av Cath Crowley. Enligt mig kan detta nog vara en av de bästa ungdomsromanerna 2018. Åtminstone den mysigaste.

För tre år sen, kvällen innan Rachel flyttade från Gracetown, bestämde hon sig för att berätta för sin bästa vän, Henry, att hon i själva verket länge varit hemligt förälskad i honom. För att göra det lite enklare att berätta valde Rachel att lämna ett brev till Henry som hon stoppade in i hans favoritbok i hans föräldrars bokhandel. För säkerhets skulle lämnade hon en ledtråd till honom för att han säkert skulle hitta brevet. Dagen efter flyttade som sagt Rachel med spänd förväntan på hur Henry skulle bemöta hennes brev. Men även om han hörde av sig så nämnde han aldrig med ett ord brevet. Och Rachel kunde inte förstå varför. Sårad som hon kände sig slutade hon därför själv att svara på Henrys kontaktförsök.

Nu, tre år senare, har Rachel flyttat tillbaka till Gracetown för att bo hos sin moster och arbeta ett år innan hon ska gå om sista året i skolan. Att hon misslyckades med att ta examen är det ingen som känner till, än mindre att hennes bror omkommit i en drunkningsolycka och att det är anledningen till att hon nu flyttat tillbaka.

När Henry får veta att Rachel är tillbaka blir han jätteglad men han kan absolut inte förstå varför Rachel är så kall mot honom. Rachel får hur som helst jobb i Howling books, Henrys föräldrars bokaffär och lite i taget börjar de åter närma sig varandra. Men det finns så klart fortfarande hinder mellan dem och ett av de största heter Amy som är Henrys flickvän sen ett par år tillbaka.

Ord i djupaste blått är en alldeles underbar berättelse om kärlek och sorg, kärlek till böcker och litteratur, till orden som ger människor mening. Och sen förtjänar bokhandeln med dess brevbibliotek ett par ord också. Brevbiblioteket är helt enkelt en avdelning i bokhandeln med böcker som ej är till salu, men i vilka folk skrivit och skriver kommentarer i marginalerna till sina favoritböcker eller stoppar in brev och meddelande mellan sidorna för att andra ska hitta och läsa. Det är en helt fantastisk idé och jag önskar att det fanns något liknande i verkligheten.

Tack till Modernista för recensionsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar