måndag 10 december 2018

Lilla Han

Länk till adlibris och bokus
Lena Ollmark och Per Gustavsson fick tydligen så pass blodad tand av sitt fantastiska samarbete med Den förskräckliga historien om lilla hon att de kände att de ville göra om det. Och gärna det! Resultatet blev en ny berättelse i skenbart samma stil, Den hiskeliga berättelsen om lilla han.

Lilla han ska hälsa på hos sin morfar. Lilla han har världens bästa morfar och tillsammans brukar de drömma och fantisera och morfar brukar berätta en massa historier om hur han byggde om och snickrade på det ruckel som numera är morfaderns fina hus och hur han jagade iväg alla spöken som en gång hemsökte huset.

Men när lilla han kommer till sin morfar den här gången är inget sig likt. Huset som morfar varit så stolt över har börjat förfalla och morfar själv ligger svag och sjuk i sin säng. Men ännu värre är att de spöken som morfar en gång jagade bort verkar ha kommit tillbaka!

Den hiskeliga berättelsen om lilla han är betydligt snällare än den om Lilla hon (framför allt slutet) men fuluvarna, trastrollen och skuggfolket kan nog ändå skrämma en och annan läsare. Gustavssons illustrationerna hjälper till att sätta den rätta mörka tonen, men där Lilla hon var mörk rakt igenom så är Lilla han mer av en tröstebok som fyller läsaren med hopp och mod. Skulle jag alltså välja en läskig bok så hade jag alla gånger valt den om Lilla hon framför denna, men med det sagt, så är Den hiskeliga berättelsen om lilla han likväl en bok jag tyckte om, fast på ett helt annat vis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar