torsdag 19 september 2019

Den där Jonny Jonsson Johnsson

Länk till adlibris och bokus
Om man har en mamma och en pappa som inte ens kunnat komma överens om vad deras barn ska heta i efternamn så är det kanske lika bra att de inte längre lever ihop. Till skillnad från många andra skilsmässobarn som önskar att deras föräldrar ska bli ihop igen så oroar sig Jonny snarare över möjligheten att hans föräldrar blir tillsammans igen.

Som om det inte vore tufft nog att ha två nästan likadana efternamn så säger dessutom Nicolai att alla killar med namn som slutar på y blir kriminella. Landets fängelser är överrepresenterade av män som heter sånt som Conny, Sonny, Benny - eller Jonny. Nicolai är visserligen en idiot, men eftersom han går i Jonnys klass måste Jonny likväl stå ut med Nicolai och hans påminnelser om att Jonny är dömd till misslyckas.

Tyvärr verkar det inte bättre än att Nicolai verkar få rätt. För att råka säga att man är en åsna, högt, i klassrummet inför alla, räknas inte som det mest lyckade man kan göra. Och att råka slarva bort vänskapen med sin typ enda kompis är kanske inte heller den bästa merit att ha. Inte heller att, precis som Nicolai förutspådde, bli kriminell.

Den där Johnny Jonsson Johnsson är en av de roligaste böcker jag läst på länge. Elin Lindell skriver om dråpligheter och pinsamheter på ett smart och varmt sätt med perfekt tajming. Jag skrattade högt på mer än ett ställe under läsningen. Och hur glad blir jag inte när jag i baksidestexten läser att detta bara är första boken om Jonny Jonsson-Johnsson. En kan ju gissa att Jonny i nästa bok kanske kommer att ha börjat högstadiet. Och alla vet ju att livet är så mycket mer pinsamt på högstadiet. Det är som upplagt för fnissfest!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar