torsdag 19 september 2019

Den som vaktar gården

Länk till adlibris och bokus
Förr i tiden trodde folk på tomtar eller vättar. Dessa varelser var väldigt små men samtidigt väldigt starka och de visade sig gärna inte för människorna. Varje gård hade en egen gårdstomte eller gårdsvätte som hjälpte till när det behövdes. Men han hjälpte bara till om gården och djuren sköttes som de skulle. Så länge detta gjordes och så länge man höll sig väl med gårdstomten så var det inga problem, men skulle man råka förarga gårdstomten kunde han se till att hämnas. Rejält.

Med utgångspunkt från denna gamla nordiska folktro har Kerstin Lundberg Hahn skrivit Den som vaktar gården. Linns farmor bodde på en gammal gård. Nu har Linns farmor gått bort och familjen har ärvt gården. En helg samlas Linns familj och Linns fasters familj för att röja och rensa lite och diskutera vad man ska göra med gården nu. Det snackas också om att riva det gamla stallet. Men Linn kommer ihåg vad farmor brukade berätta om tomten, han som vaktar gården och som hon menade bor under stallet. Tomten glömmer inte en oförrätt i första taget och hans makt ska inte underskattas.

Den som vaktar gården är en lättläst kort bok som med sitt ringa omfång ändå hinner med att kittla fantasin tillräckligt för att skapa en småryslig stämning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar