fredag 20 september 2019

Fallet Anna Frid

Länk till adlibris och bokus
Fallet Anna Frid är en klassisk mordgåta som börjar med att Fru Ek när hon en vintermorgon ska hämta tidningen finner grannflickan Anna Frid död intill några blomlådor. Kvällen innan har det varit föräldrafri fest i villan där Anna bor, det har spelats hög musik, druckits alkohol och ungdomar har kommit och gått under kvällen. Först klockan tre på natten tystnade musiken.

Det blir polisen Erik Glad som får utreda dödsfallet. Anna Frid gick andra året på gymnasiet, hade pojkvän, var populär och omtyckt och därför är det något av en gåta varför någon skulle vilja göra Anna illa. Efter vittnesförhör och kartläggning av Annas liv pekar spåren än åt den ena personen än åt den andre. Det är många som skulle kunna ha motiv att mörda Anna, men en efter en avskrivs de misstänkta. Fallet Anna Frid ser ut att bli synnerligen svårlöst.

Martin Palmqvist har skrivit Fallet Anna Frid för LL-förlaget och berättelsen är relativt omfångsrik för att vara en lättläst bok. När man skriver lättläst är det av stor vikt att författaren inte använder för långa eller krångliga ord. I Fallet Anna Frid har Palmqvist också varit mån om att namnen ska vara enkla och ofta enstaviga. Detta tillsammans med användningen av Fru (Fru Ek) ger åtminstone mig en del pilsnerfilms-vibbar och de bilder jag får under läsningen är snarare från ett äldre tiders Sverige än från den nutid som det är meningen att berättelsen ska återspegla. Något olyckligt kanske. Eller möjligen småmysigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar