onsdag 25 september 2019

Det andra inte ser

Länk till adlibris och bokus
Toves mamma har köpt ett gammalt knarrigt hus i Rättvik. Hit, till mammans gamla hemtrakter, flyttar Tove, mamma och Toves storasyster Vivi för att börja om. Få en nystart. Med sig har de Toves mormor, Tekla, en mormor som den nu sjuttonåriga Tove knappt haft någon kontakt med under sin uppväxt men som varit med om en hemsk olycka och därför behöver tas om hand om.

Tove har alltid sett sådant som andra inte ser. Hon kan se de döda. För Tove är den här förmågan inget konstigt, inget skrämmande. Det är bara så det är. Toves pappa trodde på henne, men Toves mamma förstår inte och vill helst inte höra talas om det. Tove känner direkt att huset har en historia, men det är först när hon får den mörka historien berättad för sig som hon förstår att här finns händelser i det förflutna som behöver bli uppklarade.

Christoffer Holst har skrivit Det andra inte ser, en bok jag gillade mycket. Redan från början vilar en tung stämning över familjen och beslutet att flytta. Det är en familj som klarat sig genom en kris och som försöker få vardagen att fungera på nytt.

Holst tar fördel av familjen förflutna och tillsammans med ett höstmörker utanför bäddar han sedan stämningen för det riktigt kusliga. Scener med badkar som fylls till brädden varje kväll, ansikten utanför fönstret i höstmörkret och blöta fotspår på golvet är lätta att visualisera. Underrubriken till Det andra inte ser lyder: En spökrysare. Och det är precis det man får. Perfekt att kura med i höstrusket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar