torsdag 26 september 2019

Önskebrunnen

Länk till adlibris och bokus
Ryan, Josh och Chelle missar bussen hem efter att i hemlighet ha stuckit till Magwhite, en ort med dåligt rykte som får alla föräldrar att stelna till om man råkar nämna platsen. Det går en senare buss som de kan ta även om de då måste ljuga ihop en historia för sina föräldrar om varför de kommer sent, men det som är värre är att de inte har pengar till nästa buss. Biljetterna de har gällde bara för bussen som de nu missat. De är så körda!

Men som vanligt har Josh en plan. I Magwhite, undangömt i en skog, finns en gammal önskebrunn, en sån som man kastar mynt i om man önskar sig något. Ner i denna klättrar Josh och skopar ihop tillräckligt med mynt för att täcka resan hem. Gänget hinner med nästa buss och kan pusta ut. Men vad de inte vet är att de genom att stjäla mynten från brunnen väckt det väsen som bor i brunnen.

Ganska så snart börjar märkliga saker att hända. Ryan får fula brännsår på sina händer, Chelle blir helt plötsligt ett medium för andra människors tankar och Josh orsakar störningar på telefonlinjer och får glödlampor att explodera. Det här brunnshäxans sätt att styra barnen. För när kompisarna stal mynten, så stal de också önskningarna som brunnshäxan förpliktigat sig att uppfylla. Och därmed måste nu Josh, Ryan och Chelle betala tillbaka och vara de som uppfyller önskningarna i häxans ställe. Oavsett vad det rör sig om och oavsett vad som krävs.

Önskebrunnen är enligt mig inte Frances Hardinges bästa. Men den är originell, fantasifull och stundtals väldigt mörk precis som Gökungen och Lögnernas träd. Boken är enligt förlaget klassad som en bok för 9-12-åringar, men jag tycker både handling och språk är något avancerad för denna ålder, så snarare en bok från 12-13 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar