tisdag 24 september 2019

Midsommarmorden

Länk till adlibris och bokus
Sjuttonårige Ossians stora intresse är true crime och seriemördare. När det är dags att göra projektarbete i gymnasiet väljer Ossian att göra en film om de så kallade Midsommarmorden som utspelade sig i hans trakter i slutet av 1980-talet.

Det var en midsommarhelg som tre ungdomar tältade vid sjön Glimten. Två av ungdomarna blev knivhuggna till döds medan den tredje lyckades fly genom att kasta sig i sjön och simma iväg. Han vittnade sedan om hur mördaren var iklädd en grismask. En man greps för morden, trots avsaknad av teknisk bevisning, men begick självmord kort därefter.

Ossian har gjort noga research inför filminspelningen, läst på om fallet och gjort intervjuer med en reporter som skrivit en bok om Midsommarmorden. Det är när Ossian ska spela in några av scenerna från mordnatten som han inser att allt i polisutredningen inte stämmer och Ossian börjar tvivla på om rätt man verkligen dömdes.

När en person som kallar sig X hör av sig till Ossian med information om midsommarmorden som ingen annan än någon som var på plats när morden begicks borde känna till blir Ossian säker på att morden faktiskt aldrig blev lösta för tjugofem år sedan. Så vem är X? Och är X den verklige mördaren eller någon som bara vill hjälpa Ossian?

Magnus Nordin briljerar med Midsommarmorden! Nordin skriver förvisso spännande böcker, men med något ojämnt resultat, det är inte alltid de fallit mig i smaken. Midsommarmorden kan var den bästa bok jag läst av honom. Det här är en riktig mordgåta som får mig som läsare att själv försöka koppla samman ledtrådarna som serveras genom de intervjuer Ossian gör, textutdrag ur reportage om morden och filminspelningens manus. Det är ett härligt driv och hög spänningshalt genom hela berättelsen och det bästa är att lösningen på gåtan inte alls är den man förväntar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar