fredag 13 december 2019

Grattis världen! Jag är här nu

Tolvåriga Athena är döpt efter den grekiska gudinnan Athena, vishetens och krigets gudinna och namnet bär hon med stolthet. Athena är tuff, smart och full av livsvisdom som hon skriver ner i en anteckningsbok: Athenas anteckningar. Det är viktigt att skriva ned alla smarta tankar nu så att man inte riskerar att bli en tråkig och okunnig vuxen som inte förstår sig på barn eller på att ha roligt. 

länk till adlibris och bokus
För tillfället bor Athena och hennes två bröder hos farmor och farfar, Biggan och Göran (De vill inte bli kallade för farmor och farfar). Athenas mamma som är gravid måste ligga på sjukhus eftersom det är risk att barnet annars föds för tidigt. Det är katastrof att behöva bo hos Biggan och Göran. Och så klart känns det också oroligt med nya syskonet och Athena saknar både mamma och pappa, men eftersom Biggan och Göran deklarerat att de behöver egentid så betyder det att Athena kan tillbringa desto mer tid med sina kompisar och Rädda Jorden-klubben. 

Men katastroferna hopar sig. När Petter B kommer över en film på Athenas bästis Ronja och hotar att sprida den känner sig Athena inte längre så tuff och kaxig som hon brukar. Skulle filmen på Ronja komma ut skulle hon aldrig någonsin förlåta Athena. Petter B vet precis hur det här med utpressning funkar och Athena vet inte annat än att lyda. Hur ska hon ta sig ur detta utan att svika sin bästa kompis? 

Athena. Grattis världen! Jag är här nu är Elin Eks skönlitterära debut. Jag som minns Eks karaktär Grynet känner igen många drag hos Athena som är en stark och kaxig tjej som inte tar någon skit. 
Grattis världen! är en för stunden underhållande bok, kanske inte min favorit, men en helt okej bok att försvinna in i ett tag.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar