måndag 17 februari 2020

Ishavspirater

Länk till adlibris och bokus
Siri bor med sin pappa och lillasyster Miki på en ö i Ishavet. Ända sen flickorna var riktigt små har de hört historier om piraterna som härjar ute på Ishavet. Allra värst är historierna om kapten Vithuvud som kidnappar barn för att de ska arbeta i hans gruva.

En dag händer det som inte får hända, Miki blir bortrövad av ingen mindre än kapten Vithuvud. På ön där Siri bor räknas Miki som förlorad, ingen vill eller vågar hjälpa Siri och hennes pappa att ge sig av efter lilla Miki. Men Siri tänker inte ge upp. Hon ger sig ut på jakt efter den ö där Vithuvud sägs hålla till och där han låter små barn slita ut sig i sin gruva.

Siri är livrädd, men hon anklagar sig själv för att piraterna tog Miki och hon tänker att även om hon själv är rädd för piraterna så är det antagligen ingenting mot hur lilla Miki måste känna sig.

Frida Nilssons Ishavspirater är ett storslaget äventyr om mod och syskonkärlek som känns tidlöst. Miljöerna i den karga övärlden förstärks av den vinterkyla som samtidigt med Siris sökande breder ut sig över Ishavet. Jag tyckte trots detta mycket om att befinna mig i den här karga världen. Det här är en bok som kommer att överleva kanske främst som högläsningsbok ett bra tag framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar