måndag 17 februari 2020

Ondskan inom mig

Länk till adlibris och bokus
Ett fasansfullt odjur sprider skräck om nätterna på gatorna och i gränderna i Edinburgh. Fjortonårige Harry tar del av nyheterna genom att tjuvlyssna på tjänsteflickan Marys berättelser om den omänskliga besten som ger sig på och skrämmer slag på oskyldiga människor i gamla stan. Det är otäcka historier hon berättar, men det är samtidigt väldigt spännande att lyssna på. Dagtid uppfylls Harry av historierna om besten med långa krökta naglar, men när natten kommer plågas han av mardrömmar.

Drömmarna blir efterhand mer och mer skrämmande och känns mer och mer verkliga. Dessutom börjar Harry lägga märke till samband mellan sina egna drömmar och odjurets härjningar i staden. När Harry en morgon vaknar upp med blodiga händer börjar han ana att det inte alls är några tillfälligheter.

Catherine MacPhail har låtit sig inspireras av R.L. Stevensons klassiker Dr Jekyll och Mr Hyde och skrivit en berättelse utifrån den unge Dr Jekyll och hur det kom sig att han blev beroende av att inta en annan skepnad. Man behöver absolut inte ha läst Stevensons klassiker för att uppskatta Ondskan inom mig, men det är kul att känna till. Tyvärr blir Ondskan inom mig inte riktigt så spännande eller läskig som man kan tro av bokomslaget, snarare tror jag en del läsare kan uppfatta den som lite seg och långsam då den har en rätt så lång startsträcka innan handlingen tar fart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar