fredag 21 februari 2020

Morrklo

Länk till adlibris och bokus
Katten Morrklo är en synnerligen ilsken katt. Han är så ilsken av sig att alla möss är livrädda för honom. Och det låter kanske bra. Möss bör vara rädda för katter. Men kanske inte fullt så rädda som de är för Morrklo. Det är nämligen så att mössen är så rädda för Morrklo att de flyr så fort de ens ser skuggan av honom. Morrklo får därför aldrig fångat några möss. Han suger faktiskt rejält på sitt jobb som musfångare. Och i huset där Morrklo bor har skaran möss vuxit sig riktigt stor.

Men Morrklo är inte bara en ilsken katt. Han är listig också och nu har han kommit på en smart plan. Han erbjuder mössen vapenvila. Han lovar att sluta jaga möss och som en fredshandling så ska Morrklo istället erbjuda mössen varsin bit ost om kvällen.

Sagt och gjort. Morrklo dukar upp ostbitar till alla möss och i tur och ordning kilar mössen förbi den lugnt spinnande katten, tar sin bit ost och smiter snabbt iväg till sina gömslen. Det verkar faktiskt som att Morrklo håller sitt ord. Men efter ett par veckor upptäcker mössen att de har blivit färre... Hur kommer det sig?

Morrklo är en nätt och lättläst liten djursaga av Michael Rosen som med ett visst mått av humor skriver om vikten av att hålla samman. Ganska så förtjusande berättelse faktiskt. Och missa inte katt- och möss-skämten alldeles i början!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar