torsdag 20 februari 2020

Välj mig

Länk till adlibris och bokus
Sommarlovet mellan åttan och nian har varit Siljes värsta någonsin, men när skolan äntligen ska börja igen så klarar hon ändå inte av att berätta för sin bästa kompis, Mia, som varit bortrest hela sommaren. På sätt och vis blir det lite som att hålla fast i det gamla vanliga. Om än bara för en liten stund. För alla andra på skolan vet ju, har hört om hur Siljes pappa föll från båten och drunknade i sjön en alldeles kav lugn dag i början av sommaren. Ryktena om att han tog livet av sig surrar, och det är inte konstigt att alla tror det. Silje, hennes mamma och storebror undrar också. Pappa var ju van vid båten, han var frisk och stark. Men hur mådde han egentligen? Pappa var ingen person som pratade om känslor men att han inte trivdes med sitt liv? Att han inte ville leva längre? Varför lämnade han inget brev till sina barn i så fall?

Med skolstarten börjar den vanliga vardagen snurra runt Silje igen. Men själv känner hon sig liksom avtrubbad. Hemmavid hanterar mamma och storebror Oskar sorgen på sina sätt men att prata och sörja tillsammans går inte riktigt. Att prata med någon överhuvud taget om pappa går inte. Visst förstår Silje att hon stänger ute Mia, men Mia har ju å andra sidan börjat hänga mer med Ellen och Hawa nu när Silje inte tränar dans längre.

Den enda som kan få Silje att vakna upp ur sin dvala är Alvin. Alvin som är kristen, som Mia hatar och som går i Oskars gymnasieskola. Och som får Silje att vilja veta allt om honom.

Christina Lindströms Välj mig är en bok om sorg, saknad och sorgehantering. Men inte bara. Välj mig handlar också om familjerelationer, kompisrelationer, att hitta sig själv och så klart om kärlek. Och det blir en väldigt bra blandning. För även om Siljes sorg lägger ett tungt lock över berättelsen så finns här så mycket hopp och liv ändå. Återigen har Lindström skrivit en riktigt bra ungdomsroman vars miljöer och karaktärer får en att vilja stanna kvar länge efter att sista sidan är läst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar