tisdag 18 februari 2020

Natten

Länk till adlibris och bokus
Elie Wiesel är knappt femton när han tillsammans med sin familj förs till Auschwitz sommaren 1944. Som ungerska judar har Elies familj länge kunnat leva som vanligt trots att kriget i Europa och trots att judeutrotningen redan hållit på i flera år. Men slutligen når kriget även Ungern och proceduren med den judiska befolkningen sker på samma vis som i så många andra länder som tyskarna fått kontroll över. Restriktioner, internering i ghetton och slutligen deportering.

I Auschwitz skiljs Elie från sin mor och sina systrar, men han och hans pappa gör allt de kan för att hålla ihop. Och de gör allt de kan för att överleva. Wiesel skildrar livet och vardagen i koncentrationslägret lugnt och sakligt men vissa passager är ändå ofattbart vidriga att läsa. Natten är en tunn bok som drabbar med stor kraft. Det är jobbig läsning, men ändå är det viktigt att dessa självbiografiska skildringar inte faller i glömska. Speciellt i våra tider.

Vad som är synd är att korrekturläsningen känns påskyndad och är slarvigt genomförd. Det är lite för många korrfel för att man ska kunna ha överseende med det och det stoppar tyvärr upp läsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar