onsdag 25 mars 2020

De dödas skuggor

länk till adlibris och bokus
Makepeace växer upp med sin mamma i ett puritanskt samhälle i 1600-talets England. De bor på nåder inhysta hos Makepeaces moster och hur mycket Makepeace än frågar om sin far vägrar hennes mor att berätta något. Redan tidigt under Makepeaces uppväxt tvingas hon tillbringa hela nätter inlåst i byns kyrka. Det är för hennes eget bästa, menar hennes mor. Makepeace måste nämligen lära sig att stänga ute de dödas själar. Hon har nämligen en besynnerlig gåva, eller förbannelse om man så vill, att hon kan husera de dödas själar i sin kropp. Men det är av yttersta vikt att hon lär sig stå emot och stänga ute de skuggor som vill ta sig in i hennes kropp.

Och först när hennes mamma dör får hon veta varför hennes mamma plågat henne med att träna på detta. När mamman är död skickas nämligen Makepeace till sin fars släktgods och tas där emot av hans familj som tillhör en mycket anrik och framgångsrik släkt men som också hyser en väl dold familjehemlighet.

Det är härifrån Makepeace gåva att husera döda själar kommer ifrån och detta är något hennes fars familj har satt i system. De låter uråldriga anfäder ta över yngre familjemedlemmars kroppar för att på så vis låta de äldre generationernas visdom och erfarenheter finnas kvar i släkten och på så vis kunna utöva ännu mer inflytande på sin omgivning.

Makepeace tas väl omhand på faderns släktgods, men snart inser hon att hon endast är en bricka i ett spel, en ersättare som kan utnyttjas för släktens fortlevnad och fortsatta mäktiga inflytande inom det politiska spel familjen deltar i.

Det är alltid lika spännande och intressant att läsa Frances Hardinge. Jag älskar hur hon kombinerar historiska miljöer och skeenden med de genomtänkta övernaturliga elementen och därmed lyckas skapa en helt oförutsägbar handling. De dödas skuggor är bra, men enligt mig är hennes andra romaner snäppet vassare. Denna känns aningens för lång och det är lite för många twist and turns. Men inte desto mindre mycket läsvärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar