tisdag 24 mars 2020

Mörka krafter

Länk till adlibris och bokus
Mörka krafter av Torsten Bengtsson börjar med en anlagd brand på en flyktingförläggning mitt i natten. Tack vare en äldre man som är vaken och hinner varna de boende klarar sig alla. Utom mannen själv som blir kvar i lågorna.

John får höra om branden nästa dag och tänker direkt på Sara som går i hans klass och som bor på flyktingförläggningen. Var ska hon bo nu? På skolan går det ett par äldre elever som är stökiga och bråkiga och som brukar klottra hakkors på väggarna. John är uppriktigt rädd för de här killarna men när han upptäcker den mobbing som de utsätter en Isak, en judisk kille för, känner han att han måste göra något.

När klassens ska göra fördjupningsarbeten väljer han och bästa kompisen Rita att göra ett arbete om andra världskriget och förintelsen. Isaks farfar som bor i stan överlevde förintelsen och de bestämmer sig för att intervjua honom om hans upplevelser.

Samtidigt kallar rektorn till möte och killarna som mobbat Isak får på så vis veta vem som skvallrat på dem vilket gör att John och Rita råkar illa ut.

Mörka krafter är både en bok som tar upp främlingsfientlighet och det hat som nynazister sprider och samtidigt är det en berättelse om John och Rita, kompisarna som kanske är mer än bara kompisar. Boken är klassad som en ungdomsbok, men det märks att Bengtsson brukar skriva för en yngre målgrupp och jag tycker snarare att boken passar för årskurs fem eller sex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar