torsdag 26 mars 2020

Min tur nu

Länk till adlibris och bokus
Min tur nu utspelar sig i Garden Heights, samma segregerade område som Angie Thomas debut, The Hate U Give, utspelade sig i. Miljöerna med gängkriminalitet, sociala orättvisor och känslan av att vara dömd på förhand känns igen från förra boken. Och liksom i Thomas debut så är identitet ett starkt tema även i denna roman.

Bri är en sextonårig tjej med enorm talang, en talang hon ärvt från sin pappa, hiphop-legenden som sköts ned av ett av områdets gäng. Hade han fått leva så hade han antagligen varit en stor rapartist och Bri, hennes bror och mamma hade sluppit det liv de nu lever med ständig jakt på inkomster för att slippa få elen avstängd och kunna fylla kylskåpet för att få äta sig mätta. Bris mål är att bli en minst lika stor stjärna som sin pappa och hennes talang upptäcks när hon en dag får möjlighet att gå in i ringen och köra en battle som hon totalt dominerar.

Hon får möjlighet att spela in en egen låt, en låt som enligt henne själv handlar om fördomar och om att utmana stereotyper, men som kan tolkas annorlunda om man så vill. När låten slår igenom och blir en hit är det just den andra tolkningen som de flesta gör, nämligen att Bri är en ung och farlig arg tjej från ghettot. Hennes manager tycker definitivt att de ska rida på den vågen, den här imagen kan göra både honom och Bri rika. Väljer Bri den vägen så är alla hennes familjs bekymmer lösta, speciellt nu när hennes mamma dessutom blivit arbetslös. Men vill hon verkligen vara den här stereotypen som hennes manager vill att hon ska anamma? Är det värt att ge upp en del av sig själv och den hon är och vill vara bara för att slå igenom och kunna följa sin dröm?

Det här är en bok som hyllar rappen och hiphopen och här förekommer rätt många passager med rap-texter som jag tror gör sig mycket bättre om de läses på originalspråk. De funkar inte lika bra att läsa på svenska helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar