tisdag 21 april 2020

Monster i terapi

Länk till adlibris och bokus
Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg har undertiteln Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen och är något av de mest originella jag läst på länge. Och snyggaste dessutom.

Psykologen J är försvunnen. På hennes mottagning hittar man hennes arbetsdagbok, transkriberade terapisessioner, brev och researchmaterial som ligger till grund för ett blivande bokprojekt. Genom att ta del av detta material rullas historian upp om psykologen som kommit i kontakt med några av skräcklitteraturens ikoner och som låtit sig gå i terapi hos denna.

En viss Dr Jekyll har sökt sig till psykologen för att få hjälp med att hantera en Mr Hyde som börjar ta över mer och mer av Dr Jekylls liv. En ung fröken vid namn Laura har fått sin väninna Carmilla att följa med på parterapi. Dr Frankenstein har med sig sin fästmö då han känner att han måste berätta om sina hemligheter kring det liv han skapat under sin fleråriga bortavistelse. Och den unge vackre Dorian Gray besöker psykologen efter inrådan från en god vän som vill rädda honom från sitt eget fördärv. Men vill han ha hjälp egentligen?

Det faktum att klienterna uppenbarligen rest i tiden borde egentligen vålla både psykologen och läsaren huvudbry, men detta låter man (kanske) som tur är passera. Det är hur som helst ofrånkomligt att det blir en och annan kulturkrock mellan psykologen och hennes klienter, vilket så klart också leder till en del munterheter. En fördel kan vara att ha läst de faktiska klassiska verken innan man börjar läsa Monster i terapi (om inte annat för att slippa spoilers om man väl blir sugen på att läsa verken efter att ha läst Jägerfelds och Strandbergs bok), men inget måste. Monster i terapi är i vilket fall en seriöst skriven bok som blandar den skönlitterära romanen med litteraturhistoria och populärvetenskaplig psykologi och som gör detta med en portion humor och glimten i ögat. Fruktansvärt snyggt formgiven är den också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar