onsdag 20 maj 2020

Festen

Länk till adlibris och bokus
Petter Lidbeck är aktuell med en ny deckarserie för mellanåldern! Festen är första delen i Signe Holm-deckarserien och del två, Casino släpptes samtidigt.

I Festen har Elsas föräldrar bjudit in till fest i villaträdgården. Vänner och grannar umgås, dricker drinkar och dansar. Elsa och hennes kusin Signe som är på besök betraktar festen från garagetaket. Signe filmar med sin mobilkamera i smyg. Elsa tycker inte det känns helt okej att filma, men dagen efter kommer den där mobilfilmen väl till användning. En av gästerna från festen påträffas nämligen död i en vägren efter att han har promenerat hem mitt i natten. Det ser ut som en smitningsolycka, men efter att Signe kollat igenom sina filmer från kvällen innan går det upp för henne att det rör sig om något helt annat.

Festen tar upp ämnen som man vanligtvis läser om i vuxendeckare, det är förtäckta olyckor, otrohet och svek men jag tycker att det funkar bra i den här barndeckaren. Det är så klart spännande att läsa om sådana saker även för en som går på mellanstadiet, men Lidbeck får också med ämnen som skilda föräldrar och sjuka föräldrar och att vara annorlunda (Signe har uppenbarligen någon form av diagnos inom autismspektrat) som möjligen ligger målgruppen närmre till hands att relatera till. Och som de flesta av Lidbecks böcker är även Festen en rätt lättläst och kort bok med driv som gör det svårt att sluta läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar