fredag 15 april 2022

Kom ensam

Länk till adlibris och bokus
Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson har tidigare tillsammans skrivit bland annat Ingen ser dig, en rysligt spännande berättelse med tydligt driv, något de bemästrar även i Kom ensam som är en riktig bladvändare.

Jill bor i Trustville, en riktig håla, där årets största händelse är att skolan ska fira 100-års jubileum. Inför denna ska Jills klass sätta upp en pjäs till vilken rollerna lottas ut. Jill lottas att spela en gris, något som väcker hela klassens munterhet och eldar på de gliringar som Jill redan får från sina klasskamraterna. Ända sen hennes kompis Janina flyttade har Jill känt sig väldigt ensam. De taskiga kommentarerna i klassen har blivit värre och Jill utsätts för både utfrysning och direkta fysiska påhopp. Det här är mobbing när det är som värst och det är riktigt jobbigt att läsa.

 Men så dyker en rödhårig tjej, Carla, upp. Hon vill bli Jills vän. Men det är något konstigt med henne. Jill kan inte till en början sätta fingret på vad det är, men det är något som inte stämmer. Och varför söker OddBill, han som folk pratar om som byns dåre, upp Jill hela tiden? Han pratar om blod och det skrämmer Jill. Varken Jill eller någon annan i hennes ålder känner till vad som hände på hennes skola i början av 1980-talet. Men det som hände har fått mörka krafter att vakna till liv nu lagom till skolans jubileum.

Kom ensam är första delen i Trustville. Att förlägga handlingen till 1990-talet är ett smart drag av författarna för att komma undan dagens uppkopplade samhälle, men jag har lite svårt att begripa varför Trustville ska utspela sig i USA. Jag tycker det skapar en viss distans till handlingen och det känns på nåt vis inte lika genuint som om berättelsen skulle utspela sig i Sverige. Men det finns så klart en bra anledning till detta. Kanske som en hommage till Stephen Kings Carrie och Stranger things som författarna tycks ha hämtat inspiration från? Kanske ger det sig i nästa del, Svinet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar