torsdag 10 november 2022

100% äkta fejk

Länk till adlibris och bokus
Sista terminen i nian flyttar Mariam och hennes familj från Malmö till Stockholm. Och Mariam har redan bestämt sig: det här är hennes chans att slippa mobbing och trista rasistiska kommentarer om hennes arabiska ursprung. Nu ska saker och ting förändras till det bättre! Och redan första dagen i nya klassen öppnas en möjlighet för Mariam. Klassföreståndaren som ska presentera Mariam för klassen lyckas få till ett snitsigt franskt uttal på hennes annars rätt så vanliga libanesiska namn. Mariam blir Mariamme Lellouche och när läraren frågar om det är ett franskt namn så hör Mariam sig själv säga Ja. Och häpp, så har Mariam uppfunnit en pappa från Paris och skrivit om sin egen historia till att vara en världsvan sofistikerad fransyska som tillbringar all ledig tid i Paris med sina lika kultiverade franska kompisar. 

Eftersom ingen kommer på tanken att ifrågasätta Mariam och kanske också lite för att klassens populäraste tjej, Madde, är frankofil och helt besatt av Paris så tillåter sig Mariam att spinna vidare på sin nya identitet som världsvan fransyska. Trots att hon inte kan någon franska, annat än möjligtvis crème brulée, croissant och oui. Mariam har ju faktiskt aldrig ens varit i Paris, än mindre i Frankrike. Så frågan är hur länge och hur långt Mariam kan lyckas dra sin lilla vita lögn innan bubblan spricker. Förvånansvärt länge visar det sig. Men så röstar klassen för att åka på klassresa till Paris. Madde är lyrisk och försöker få Mariam att ställa upp som guide för att visa alla schyssta ställen och bra caféer. Hur ska Mariam göra nu? Hur gör man för att krångla sig ur en identitet som alla verkar ha svalt med hull och hår?

100% äkta fejk är Sannah Salamehs debutroman, en välskriven och välkommen humoristisk ungdomsroman som får en att både skratta och våndas med Mariam och hennes allt mer febrila ansträngningar för att hålla sin livslögn vid liv. Här finns humor och dråpligheter men bakom humorn finns också en allvarligare berättelse om skolans hierarkier och maktspel. Det här är en riktigt läsvärd bok! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar