fredag 11 november 2022

Lida

Länk till adlibris och bokus
Den hyllade och världsberömde författaren Paul Sheldon vaknar upp efter en bilolycka. Han ligger nedbäddad i en säng i ett hus mitt ute på vischan och blir omhändertagen av den före detta sjuksystern Annie Wilkes. Hans ben är krossade och Annie Wilkes har fått ge honom starka mediciner mot smärtan. Men han är vid liv. Annie berättar om hur hon i snöovädret körde förbi hans bil i diket och hur hon slet för att få ut honom ur bilvraket. Paul har henne att tacka sitt liv för.  Annie vet så klart vem Paul är. Hon är ju hans största fan och hon har läst alla hans romaner om Lida Chastain, hjältinnan som hans bästsäljare bygger på.

Paul har dock tröttnat på sin romanfigur och har helt sonika tagit livet av Lida Chastain i den senaste nyutkomna boken. När Annie läser att Lida dör blir hon rasande! Hon tvingar Paul att skriva ett nytt manus där Lida återuppstår. Och Paul vågar inte annat än att lyda. Han befinner sig helt och hållet i händerna på den psykiskt instabila Annie Wilkes som ömsom drogar honom med smärtstillande och ömsom orsakar honom mer smärta i hans skadade ben. 

Stephen Kings Lida är en psykologisk thriller med klaustrofobisk känsla som håller spänningen uppe ända till sista sidan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar