fredag 28 juni 2024

Tankar mellan sött och salt

Länk till adlibris och bokus
Moa ska börja sjuan och vet inte hur hon ska överleva tre år på högstadiet. Speciellt inte efter det som hände i somras. Alla hatar henne nu. Det räcker med att hon kommer in i ett rum så tystnar alla, blickar vänds mot henne. Det är utfrysning på högsta nivå. Inte ens Konstiga Marit eller Nasse-Frasse som räknas som klassens udda typer får utstå det Moa får ta emot. 

En ny tjej har börjat i klassen, Ana. Hon är enligt Moa sjukt cool, kör sin egen stil, och hon söker kontakt med Moa. Men Moa är inte van vid att släppa in människor nära inpå sig. Hon håller hellre fantasisamtal med kändisen hon är kär i än att umgås på riktigt med någon utanför skolan. Hon är ju ändå paria och aldrig någonsin att hon kan berätta för någon utanför om det som hände på den där festen i somras. 

Marta Söderberg låter genom glimtar läsaren ana vad det är som har hänt under sommaren och allt läggs slutligen fram i klartext, men den utfrysning och både psykiska och fysiska mobbing som Moa får utstå under den här första höstterminen i högstadiet känns långt ifrån rimlig i relation till vad som hänt. Även om Söderberg skriver inkännande så tycker jag inte riktigt att den här biten går ihop. Det är för eländigt. Att nya tjejen Ana dessutom har anorexi bidrar ytterligare till att detta är en otroligt nedstämmande berättelse. Trots detta så har ändå Tankar mellan sött och salt humor och slutet är hoppfullt. Jag tror också att många ensamma tonåringar kan känna igen sig i Moas tankar och beteende. 

onsdag 26 juni 2024

Äventyret i vattenlabyrinten

Länk till adlibris och bokus
Desta älskar att vara i trädgården vid dammen. Dammen är full av näckrosor och i mitten finns en liten fontän. Men de bästa är att dammen är full av grodor och vattenödlor. Destas mamma ogillar att Desta hänger så mycket vid dammen. En dag händer just det som mamman oroar sig för, Desta halkar och tappar balansen och ramlar i vattnet. Först får Desta panik, men så kommer hon ihåg vad hon lärt sig på simundervisningen och lugnar ner sig. Innan hon vet ordet av det så finner hon sig sittandes på botten av dammen och förstår att hon själv blivit pyttelitet. Och att hon kan andas under vattnet. 

Ett litet grodyngel vid namn Til blir hennes kompis och följeslagare under vattnet. För Desta behöver nämligen ta sig igenom hela dammen och genom en labyrint av gåtor för att komma upp och bli normalstor igen. Och det är ett äventyr som är mycket farligt när man är liten som en fluga. 

Emmy Abrahamssons Äventyret i vattenlabyrinten är ett fantasifullt och mysigt äventyr för lågstadiet. 

Berätta tre saker

Länk till adlibris och bokus
Callum Bloodworths Berätta tre saker utspelar sig under Covid-pandemin. Det råder restriktioner, besöksförbud på sjukhus och äldreboende. Folk arbetar hemifrån och det diskuteras huruvida skolor ska bedriva distansundervisning. Det här är en tid präglad av oro, rädsla och isolering. 

Liv går motvilligt med på att följa med på en fest. Liv och hela hennes familj är fortfarande tyngda av sorg efter att mamman omkommit i en bilolycka. Livs storasyster Bonnie tycker att Liv måste komma ut och träffa folk, vara som alla andra sextonåringar. Ha lite kul igen. Men just på den här festen råkar skolans populäraste kille kyssa Liv, som han misstar för sin egen flickvän. Flickvännen blir så klart asförbannad, men än värre är att killen dagen efter festen insjuknar i Covid och Liv tvingas isolera sig i sin systers lilla etta. 

Det är nu Dag dyker upp i Livs liv. Han dimper en dag ner utanför ytterdörren till lägenheten efter att ha smitit in i trappuppgången. Det klickar direkt när de börjar prata med varandra. Och Dag fortsätter komma på besök utanför dörren. Dag vill att Liv berättar tre saker som oroar henne. Och för en gång skull känner Liv att hon kan vara helt öppen och ärlig med den här främlingen. Det här blir början på ett verkligt fint distansförhållande och Dag bjuder in henne till sin krets av vänner som ses regelbundet online. Liv känner gemenskap med dem alla och mitt i sin isolerade tillvaro har Liv fått något att se fram emot för första gången på länge. Kanske därför lägger Liv inte någon större vikt vid att det är något som Dag och de andra undanhåller henne.

Det är lätt att dra paralleller till dokuserien Love is blind när man läser Berätta tre saker, det refereras till och med till serien, och en hel del stoff känns lånat från John Greens Förr eller senare exploderar jag. Det är gulligt, men det är inte vidare originellt. 

Mor är ingen häxa

Länk till adlibris och bokus
Mor är ingen häxa av Olov Svedelid är en spännande och rå skildring av 1600-talets häxprocesser i Sverige. Boken är faktiskt ett av mina stora läsminnen från när jag gick på mellanstadiet. Det är drygt 40 år sen boken kom ut första gången, men bortsett från från en del ålderdomliga ord (som ju måste varit svåra redan då) så är det definitivt en bok som fortfarande står sig. 

Fjortonårige Anders bor avskilt i skogen med sin mamma, Karna. Anders pappa dog redan innan Anders var född och Karna som har medicinsk kunskap försörjer sig som klok gumma. Hon lägger om sår, kokar salvor och gör åderlåtningar. Det pratas i byn om vad som händer i grannbyarna. Djävulen har slutit pakt med flera kvinnor och nu bränns de på bål efter att ha erkänt sina synder. 

När Karna pekas ut av en kvinna från byn grips hon och Anders blir samtidigt hela byns hatobjekt såsom häxkvinnans son. Personer som tidigare varit vänliga mot Anders vänder sig tvärt mot honom och Anders flyr. Men han kan inte lämna sin mor. Hon är ingen häxa. Hon är oskyldig och fortsätter stå på sig. Men kommer hon att orka stå på sig efter att Mästerman tagit itu med henne? Mästerman som med sina tortyrredskap kan få vem som helst att erkänna vad som helst. Även sådant som man inte är skyldig till.

tisdag 11 juni 2024

Inte din baby

Länk till adlibris och bokus
Samira vet vad hon vill ha hos en kille. Hon har tre krav: Han ska kunna bete sig, vara intelligent, och han ska kunna tillfredsställa en tjej. Det är egentligen inte alltför mycket begärt. Men hittills har Samira inte träffat någon som uppfyller alla kraven. Men så stöter hon på Nabil på tunnelbanan. Han tänder en gnista hos Samira och bara efter ett par träffar står det klart att Nabil uppfyller kraven. Han lyssnar på henne, han svarar när hon skriver till honom och han vet precis hur han ska tillfredsställa en tjej i sängen. Men lyckoruset håller inte i sig länge. Samira märker att Nabil är svartsjuk av sig, han straffar henne med tystnad när hon gör något som han inte tycker om. Samiras kompisar märker hur Samira förändras. Samira som själv alltid uppmanat sina tjejkompisar att inte ta någon skit blir tyst när det gäller hur Nabil behandlar henne. För Samira finns bara Nabil och hon kan inte tänka sig att vara utan honom. 

Seluah Alsaatis Inte din baby handlar om hur ett lyckligt förälskelserus övergår till en destruktiv relation och hur en självständig, stark tjej får sitt självförtroende krossat av en manipulativ kille. Det här är en viktig berättelse som belyser hur lätt det är att fastna i ett förhållande med psykisk misshandel.

måndag 10 juni 2024

Inte riktigt döda

Länk till adlibris och bokus
Det är sommarlov och Axels familj har hyrt stuga långt ute i skogen i närheten av en sjö. Det är en riktig sommarstuga med utedass och vatten som man hämtar från en brunn. Inget wifi. Axel är allt annat än imponerad, men hans föräldrar verkar tycka det ska bli mysigt.

De åker buss ut till skogen. På bussen sätter sig en egendomlig man bredvid Axel. Han undrar vem de är och vad de har där ute att göra. När han får höra om stugan de hyrt blir han tyst. Det är tydligt att det är något han inte vill berätta. 

På natten vaknar Axel och måste gå och kissa. Han går ut och ser en kille i hans egen ålder som bara står och stirrar på honom. Axel blir livrädd och springer in. Han är säker på att han ser pojken alldeles utanför deras fönster. Men när hans föräldrar tittar efter är det ingen där. Men Axel har inte sett fel. Nog är det någon där, någon som kommer att göra familjens vistelse i den lilla sommarstugan till en riktig mardröm.

Thomas Halling skriver med korta kapitel och lättläst språk. Inte riktigt döda är en spännande sommarskräckis.

Pojke av trä

länk till adlibris och bokus
Hedda är den där ensamma tjejen. För det mesta på rasterna sitter hon och läser i det bortglömda skolbiblioteket nere i källaren. Men en dag söker Felix upp henne. De har gått i samma klass i flera år men aldrig pratat med varandra. Felix tillhör de coola, de som räknas, och han skulle aldrig få för sig att synas tillsammans med Hedda. Men nu behöver han henne. 

Av ren nyfikenhet följer Hedda med Felix hem till honom. Hon är så klart rädd att han driver med henne, speciellt när han uppmanar henne att inte bli rädd, inte skrika. Men det visar sig att han verkligen behöver Heddas hjälp. I sin garderob har han en liten pojke av trä, en marionettdocka som hamnat där efter att någon läst fram honom ur en bok. Det är ingen mindre än Pinocchio. 

Men nu kan Pinocchio inte ta sig tillbaka. Sidorna som han befann sig på när han blev framläst är sönderbrända. Men Pinocchio berättar värre saker. Innan han hittade sitt gömställe i Felix garderob hörde han den där fruktansvärda rösten som läste fram honom. Fast nu läste den änne värre saker. Om otäcka saker. Om odjur och vilddjur som dödar. 

Strax efter Heddas möte med Pinocchio får skolan veta att rektorn blivit överfallen, nästan dödad i sitt eget hem. Man vet inte vad som har hänt, men Hedda förstår att hon och Felix måste lite på det som Pinocchio berättade för dem. Och de måste göra något för att stoppa de monster som kommit till deras stad. 

Hatten av för Martin Olczak och hans Pojke av trä som är första delen i nya serien Fruktansvärda grejer. Jag kunde inte slita mig från boken utan var tvungen att sträckläsa. Mycket spännande och otroligt fantasifullt. Det här kommer garanterat att bli ny "måste-läsning" för alla på mellanstadiet. Jag längtar redan efter fortsättningen!