fredag 13 september 2024

Nytt liv

länk till adlibris och bokus
Nadir, en kille i mellanstadieåldern, bor med sin mamma, lillasyster och storebror i en lägenhet i Maskrosdalen, ett område som det skrivs och pratas mycket om i media. Och inte på ett bra sätt. Det här är ett område där allt dåligt händer. Nadirs pappa stack för fem år sen och Nadirs äldsta storebror, Omar, sitter i fängelse, men om någon frågar så brukar Nadir bara säga att han är bortrest. Nadirs mamma jobbar mycket och kämpar för att få ekonomin att gå runt, ändå kommer Nadirs storebror Ibbe hem i dyra märkeskläder, feta klockor och har alltid kontanter. Han har också börjat använda skottsäker väst under sina kläder. Nadir vill inte lägga sig i det Ibbe håller på med, men Ibbe förväntar sig mer eller mindre att Nadir ska ställa upp och hjälpa honom att utföra tjänster. Det kan vara att Nadir ska hämta eller lämna en väska någonstans. Ofta mitt i natten. Ibbe vill verkligen inte, men han kan inte heller stå emot sin storebror. 

En kväll går allt åt helvete fel. Ibbe blir inblandad i en dödsskjutning och både han Nadir och resten av familjen blir därmed levande måltavlor för den hämnd som förr eller senare kommer att utkrävas. Ibbe ser och tar chansen att fly. Han gömmer sig på nattåget till Abisko och hamnar i en för honom helt ny värld. Här finns faktiskt en möjlighet att börja om på nytt. Han kan skapa sig ett nytt liv. Men hans mamma, lillasyster och bror då? Han kan ju inte bara överge dem. Vad kommer att hända med dem? 

Christina Wahldén har fått hjälp av elever på Rosengårdsskolan som har fått läsa och kommentera utkast till Nytt liv under dess tillblivelse. I ett efterord skriver hon att även om Rosengård för många av barnen är en trygg plats, så händer det att de kommer i kontakt med våld och kriminalitet i sin omgivning. Det är otäckt men tyvärr en verklighet. Nytt liv beskriver tillvaron för de som står lite vid sidan om men som ändå ofrivilligt hamnat mitt i gängkriminalitetens stora nät.

Eldhjulet

länk till adlibris och bokus
Heidi, hennes pappa och hans höggravida sambo har kommit hem till huset i Hovenäset, en liten ort på västkusten, efter en semester på Gotland. Under tiden de har varit iväg har en snickare renoverat huset. Det mesta är nytt och fixat. Utom Heidis rum. Planen var att riva en vägg och göra rummet större, men snickaren hann inte klart. Så nu saknas det istället en vägg i Heidis rum. Pappa tycker att de bara kan sätta upp en presenning så länge tills snickaren kommer tillbaka. Om fyra veckor. Inte så kul. Lite spännande och märkligt är det å andra sidan med de fynd som snickaren gjorde under golvet till Heidis rum. I en trälåda fann han en gammal barnsko. Hur hamnade den under golvet? När Heidi tar en noggrannare titt i utrymmet under golvet hittar hon också en gammal babyskallra. Har någon lagt dem där med flit?

Heidi har svårt att sova i sitt rum. Varenda natt är det oväder ute, det prasslar i presenningen och Heidi är säker på att hon hör hur någon går omkring i huset om natten. Men det händer också roliga saker den här sommaren. Ett stort pariserhjul har kommit till Hovenäset. Ägaren, Bill, får hyra extralägenheten i källaren till Heidis hus och som tack får Heidi och hennes kompisar Alva och Harry gratisåk. Men alla är inte lika glada åt pariserhjulet. För när Heidis farmor får höra om pariserhjulet blir hon bestört! Hon varnar Heidi och säger att pariserhjulet och Bill måste bort. Annars kommer något hemskt att hända igen.

Tydligen har det alltså hänt något mycket otäckt på Hovenäset för länge sedan. Något som också hade med ett pariserhjul att göra. Heidi viftar till en början bort sin farmors rädsla, hon har ju börjat bli gammal och glömsk, men det är något som inte är helt som det ska med Bill. Borde Heidi lyssna på sin farmor? Men det farmor säger låter alldeles för otäckt för att vara sant. 

Kristina Ohlssons Eldhjulet innehåller klassiska spänningselement och är en perfekt sträckläsningsbok för mellanåldern.

torsdag 12 september 2024

Mitt första ligg

länk till adlibris och bokus
Det här med första gången... för många något pinsamt, lite jobbigt, nåt man bara vill ha avklarat. Amelie Nörgaard har sammanställt berättelser från unga personer i olika åldrar som berättar om sin sexdebut.

 Författarens ambition har varit att skriva en bok med knasiga berättelser om första gången som förhoppningsvis kan avdramatisera den förväntade upplevelsen och bjuda in till samtal. Mitt första ligg: allt du behöver veta... typ innehåller också lite trevliga tips på how to i olika situationer (hur tar du av byxor eller bh på en annan person på det smidigaste viset), saker man behöver tänka på (skydd, samtycke) och lite sant och falskt-påståenden. Det är på ingalunda vis någon faktabok om att ha sex utan den stora behållningen ligger på alla berättelser och de många tankar och citat från alla unga personer som bidragit till den här underhållande boken.

Mörker över skateparken

länk till adlibris och bokus
Tove går i sjuan och hon och kompisen Leo hänger mer eller mindre all ledig tid på Vingegårds skatepark. Snart är det skateboardjam och allt Tove önskar är att sätta en 5-0 och kanske kanske bli skate-ambassadör för skateparken. Då kanske också hennes familj kommer att ta henne och hennes skejtande på allvar. Det ligger trots allt mycket och hård träning bakom varje trick.

Men det är mycket annat som händer den här hösten. Tove och Leo blir kompis med en ny tjej på skolan, Alex, som är en grym skejtare och som skulle kunna hota Tove i skate-jammen. Värre är att Leos pappa har planer på att ta över skateparken och istället bygga en hockeyrink. Men mest uppseendeväckande av allt är att Acke Hammar rymmer från fängelset. Acke Hammar anlade en gång i tiden skateparken och det är tack vare honom Vingegård har sin skate-kultur. Men Acke drogs med ekonomiska problem, vilket slutade med att han rånade en juvelbutik och åkte fast. Bytet från rånet återfanns dock aldrig.

Händelseutvecklingen skruvas upp flera nivåer när ett mord vid en av skateparkens ramper inträffar och Tove och hennes kompisar blir oundvikligen indragna. 

Mörker över skateparken har en väldigt spännande deckarintrig. Tyvärr tar det ett tag innan spänningen drar igång och innan mordhistorien tar fart så blir detta mest en bok för den redan insatte skejtaren. Här är många uttryck, tricks, som en som inte skejtar har svårt att se framför sig och för min del blir det något av ett hinder i läsningen. Men trots det så är Eva Apelqvists deckare ändå spännande, men jag tror som sagt att en skejtare har mer att hämta från boken än vad jag själv hade. 

Hästgalen

Länk till adlibris och bokus
Ina älskar hästar! Efter skolan och fritids brukar hon ta vägen förbi stallet och ridhuset. Hon vet vad alla hästar i stallet heter och när det är någon grupp som har ridlektion brukar hon gå in i ridhuset och kolla på och önska att det var hon som satt på en av hästarna. För det är tyvärr så att Inas mamma tycker det är för dyrt att gå på ridning. Men hon har också lovat att om Ina kan betala halva terminsavgiften själv så ska det nog gå. Och Ina har sparat och jobbat hos grannen som behöver hjälp med städning och annat och nu ligger faktiskt hela halva summan till terminsavgiften i en burk under Inas säng. 

Men när hon berättar för mamma blir reaktionen inte alls den förväntade. Mamma backar från sitt löfte. Hon vill inte alls att Ina ska börja rida. Det kryper nämligen fram att mamman i själva verket är livrädd för hästar och tycker att hästar är alldeles för farliga. Ina blir så klart superbesviken, men hon tänker inte ge sig. Om hon bara kunde få mamma att förstå att hästar är alldeles underbara djur! På Ica hittar hon en lapp om Prova-på-ridning för föräldrar. Genast anmäler Ina sin mamma och med lite stöttning från sin storebror får hon faktiskt iväg mamma till stallet. Nu är det bara att hålla tummarna på att allt går väl. 

Anette Eggerts Hästgalen är första delen i serien om hästälskande Ina Scott. 

Mardrömssällskapet

Framsidan till Lena Ollmarks Mardrömssällskapet skvallrar om att detta är en bok för hugade läsare. Och om inte framsidan avskräcker så finns en varningstext på baksidan om att känsliga läsare bör låta bli att bläddra i denna bok. För det här är är otäckt!

Ramberättelsen är att ett sällskap, Mardrömssällskapet, träffas för att berätta kusliga historier för varandra. Det är ett brokigt sällskap, medlemmarna har alla olika bakgrunder, är olika gamla, har olika erfarenheter. De träffas regelbundet och alltid på olika hemsökta platser. Den enda regeln de har är att ingen i sällskapet får lämna när någon väl börjat berätta en historia. Hur kuslig den än må vara. Den här gången är deras mötesplats ett nedgånget gammalt sjukhus. Sjukhuset är fortfarande i bruk, men personalen säger upp sig och inga fler patienter tas in. Sjukhuset för en tynande tillvaro. 

Medlemmar ur sällskapet turas om att berätta historier för varandra. Den ena kusligare än den andra, eller vad sägs om onda dockor, kryp som krafsar under huden eller Nattmannen som kommer fram i mörkret.

Det här är riktigt bra skräck för den orädde och jag gillar verkligen konceptet med ramberättelsen.

torsdag 5 september 2024

I dina händer

Länk till adlibris och bokus
I dina händer börjar med att fjortonårige Billy skjuts till döds av sin jämngamla kompis Dogge på lekplatsen de lärde känna varandra när de var sex år gamla. Billy och Dogge kommer från olika områden, Dogge växer upp i Rönnviken, ett bättre ställt område där alla bor i stora villor och där de bra skolorna ligger medan Billy istället växer upp i Våringe, en kommun med flerfamiljshus, segregation och stökiga skolor. Men trots sina olika bakgrunder finner pojkarna varandra där på lekplatsen. Dogge dras till Billy och Våringe. Det är där de hänger mest. Redan på lågstadiet börjar de skolka och träffas på torget i Våringe där de regelbundet snattar och vandaliserar livsmedelsbutiken. Det är mycket som går snett tidigt i både Billys och Dogges liv, men de har varandra. Och ändå får deras vänskap ett brutalt slut.

Malin Persson Giolito blandar berättelsen om killarnas respektive uppväxter med brottsutredningen och det efterspel som sker efter skjutningen. Vi får läsa om den engagerade lokalpolisen som försöker göra vad han kan för killarna, vi får läsa om butiksägaren vars butik ständigt vandaliseras men som polisen aldrig har tid att prioritera.

Det är obehagligt och beklämmande att läsa Malin Persson Giolitos roman och samtidigt är det svårt att slita sig från berättelsen. I dina händer är en roman om föräldrar som sviker samtidigt som andra föräldrar kämpar för sina barn i ett samhälle som överger de som allra mest behöver stöttning.