söndag 13 februari 2011

Love, love, love

Alla hjärtans dag nalkas och vad passar inte bättre än att då läsa lite fina kärleksböcker...

Amor anfaller av Mårten Melin är en lättsam och rolig berättelse om kärlek i unga år. Artur har blivit träffad av Amors pilar och är störtkär i Tammie. Det är ljuvligt och underbart att vara kär, men det är inte heller helt problemfritt. För det första så är Tammie inte kär i Artur. Dessutom så går Artur i 5:an medan Tammie bara går i 3:an. Pinsamt! Och inte nog med det! Tammie är dessutom bästis med  Arturs lillsyrra Ronja. Som om inte detta skulle räcka med bekymmer så är Arturs bästis Adam kär i Nellie. Men Nellie är kär i Artur. Vilken soppa! Men trevlig läsning är det och många vändor blir det innan Amor äntligen lyckas pricka rätt med sina pilar.


En liten chock av bokhoran Johanna Lindbäck vänder sig till lite äldre läsare. Gustav går sista året på gymnasiet. När han började gymnasiet var det tre saker han hoppades på: En flickvän (eller åtminstone en tillfällig tjej att ha sex med),  nya kompisar och en ny personlighet. Snart är gymnasiet slut och det är inte mycket av Gustavs förhoppningar som slagit in. Men så ingår han och Elin i hans klass en pakt. De ska göra något som lyfter upp dem ur tristessen och vardagsglåmigheten; en liten chock. Gustav som kärat ner sig i deras unga och snygga engelskavikarie bestämmer sig för att ge järnet och bekänna sina känslor för henne. Vad Elin tänker göra har han ingen aning om men nog blir det en liten chock. Inte bara för Gustav.

Även det här är en varm och rolig bok, man får verkligen feel good-känsla när man läser den, även om Gustavs liv inte är en dans på rosor. Förutom den vanliga vardagstristessen, tonårsångesten och saknaden efter sin bortgångna mamma så har Gustav en ansträngd relation till sin pappa. Till viss del var berättelsen lite förutsägbar, men berättelsens många tvistar tog udden av förutsägbarheten och man slutar läsa boken med ett leende på läpparna. Jag läser gärna mer av Johanna Lindbäck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar