lördag 12 mars 2011

Mera Semlan & Gordon

Det är ett nöje att läsa Moni Nilssons böcker om Semlan och Gordon! Knasiga skilsmässobarnet Semlan och hennes ännu knasigare bästis Gordon får mig att le och fnissa mig igenom läsningen. Semlan och Gordon - sommar och hemliga härligheter fortsätter där Pappan med de stora skorna slutar. Sommarlovet har precis börjat. Semlan och Gordon tränar på att slå rekord i att kyssas. Det enda jobbiga (förutom ömma läppar) är att Lino alltid ska dyka upp just när hon och Gordon tränar på att pussas. Jobbigt! Gordon och Semlan har också bestämt sig för att leta upp Semlans farfar. Eftersom detta är en hemlighet kan de givetvis inte berätta något för sina föräldrar (som dessutom skulle sätta stopp för deras planer) Men Semlan och Gordon lyckas smita iväg till Göteborg där de vet att farfarn finns. Och resan dit är bara ett av alla äventyr de får uppleva under sommarlovet.

Kärlek kyssar och rekord handlar om andra halvan av sommarlovet. När det inte tränas inför rekord funderar Semlan mycket på hur det ska bli att fylla tonåring och på hur det skulle vara att pussa Lino. Att hon är kär i Lino är säkert, men Semlan älskar ju Gordon och vågar inte berätta för honom om Lino eftersom hon är rädd att han ska bli ledsen.

Jag blir verkligen glad av att läsa om Semlan och Gordon! Moni Nilsson har lyckats så himla bra med att skriva om jobbiga saker som till exempel att se mamma hångla med en ny kille eller att vara orolig för sin deprimerade pappa, och ändå hålla en så positiv ton genom hela boken. Semlan är en skicklig betraktare av sin omgivning och berättar på pricken om pinsamma föräldrar, jobbiga familjerelationer och alla dessa känslor som snurrar omkring i en när man är så där mellan barn och ungdom. Och beskrivningarna av knasiga Semlan och helknäppa Gordon, deras påhitt och deras minst lika knasiga familjer är så bra. Jag älskar det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar