måndag 17 oktober 2011

Kasta syra

Monika Zak har skrivit ett flertal böcker som handlar om förtryck eller övergrepp i fattigare länder, gärna med verklighetsbaserad bakgrund. Även nyutkomna Kasta syra beskriver en händelse som många flickor och kvinnor drabbats av.

Marzia bor i en liten by i Bangladesh. Båda hennes föräldrar jobbar hårt för att ha råd att låta både Marzia och hennes äldre bror gå i skolan och Marzia som är duktig i skolan drömmer om att bli läkare när hon blir stor. En dag börjar en pojke förfölja Marzia på väg till och från skolan. Han säger att Marzia är den vackraste flickan han sett, att han är kär i henne och att han vill gifta sig med henne. Marzia skrattar bara åt honom och säger att hon inte tänker gifta sig med honom. Men pojken ger inte upp. Tillsammans med sin pappa beger han sig till Marzias hem och ber Marzias pappa om hennes hand. Men även denne tackar nej till pojkens frieri. Marzias pappa tycker det är viktigare att Marzia går klart skolan innan det ens är dags att börja fundera på giftermål.

Men pojken som är van att få precis som han vill hämnas på Marzia genom att kasta syra i hennes ansikte. På så sätt kommer ingen annan man att någonsin vilja ha henne. För Marzias del är det inte bara hennes ansikte som blir förstört, hennes familj drabbas hårt och själv förlorar hon hoppet och tron på en framtid.

Kasta syra är en tunn och ganska lättläst bok med ett okomplicerat språk. Det är bra driv i berättelsen som både är gripande och upplysande och trots handlingen är det här inte en helt nattsvart historia. Det finns både hjälp och hopp för de drabbade flickorna och kvinnorna tack vare organisationen ASF, Acid Survivors Foundation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar