tisdag 18 oktober 2011

Nollan

17-åriga Sofi är övertygad om att det är hennes eget fel att hon får stryk av sin pappa. Det måste det vara. Men om hon bara kan lära sig att vara tyst och duktig så kommer hennes pappa att älska henne. Lärarna i skolan är på henne, soc-tanterna tjatar på henne och ställer nyfikna frågor, men Sofi är van vid att undvika sanningen. Skulle någon få reda på att hennes pappa slår henne skulle han döda henne. Och antagligen skulle han döda hennes mamma också.

Som tur är finns Polly. Polly är den enda som vågar uttala det som Sofi inte kan prata om och den som försöker övertyga Sofi om att hon inte har gjort något fel.

Beth Goobie har skrivit Nollan som är en gripande berättelse om misshandel i hemmet. Nollan är utgiven på Hegas förlag och är alltså en lättläst bok, men lyckas ändå hålla ett bra flyt i texten och ge trovärdiga karaktärsskildringar. Att översättaren har valt andra namn på karaktärerna än originalets må ha med lättläsligheten att göra, men jag reagerar på att översättaren väljer att använda sig av lite mossigare namn som inte alltid låter så ungdomliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar