fredag 14 oktober 2011

Pojken som sprang bort

John Boyne, författaren bakom Pojken i randig pyjamas är aktuell med en ny bok - Pojken som sprang bort. Det här är en berättelse som både innehåller en del av sagans element och som dessutom är inspirerad av en välkänd saga.

Åttaårige Noah Barleywater beger sig hemifrån tidigt, tidigt en morgon. Han smyger ut innan solen har gått upp, innan hundarna vaknat och börjar sin färd, fast besluten om att aldrig återvända. Det är först i en liten by, när solen står högt på himlen, som han stannar framför en leksaksaffär. Men det är inte vilken leksaksaffär som helst. I den här leksaksaffären går det inte att hitta en endast leksak av plast, istället är butiken fylld med träleksaker, noggrant och omsorgsfullt tillverkade. Noah går in i butiken och träffar den gamle dockmakaren som har hand om butiken. Den gamle mannen berättar om sitt liv och de äventyr han har varit med om och får Noah att bit för bit avslöja hur han har det hemma och varför han har rymt hemifrån. Små, små ledtrådar om vem den gamle mannen kan vara presenteras här och där men det är först i slutet som det står klart vem dockmakaren egentligen är.

Pojken som sprang bort är en välgenomtänkt saga i en förpackning som kan tilltala såväl gammal som ung. Noah Barleywater flyr det som är jobbigt hemma, men den gamle dockmakaren försöker med sina berättelser övertyga honom om att det krävs större mod att konfrontera svårigheter i livet och att det är viktigt att göra det innan det är för sent. Liksom Pojken i randig pyjamas är Pojken som sprang bort en väldigt fin och tankfull berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar