lördag 5 november 2011

Allhelgonaoffret

Det är Alla helgons dag, så vad passar väl bättre än Allhelgonaoffret då? Petter Lidbeck har lyckats riktigt bra med att skriva en spännande och otäck rysare. Det här är en riktig bladvändare och jag kunde omöjligen slita mig från boken innan jag läst sista sidan.

Shirin och hennes pappa får en sommardag ett ovanligt erbjudande om att flytta in på en stor och fin herrgård med tillhörande stall. Det är byns kyrka som äger herrgården och kyrkan ser ogärna att det stora huset står tomt. Kyrkan står för alla omkostnader och Shirin och hennes pappa får lov att disponera hela herrgården helt gratis och utan förpliktelser. Det enda som byns präst förbjuder dem att göra är att gå upp på vinden. Det här låter för bra för att vara sant. Och det är det givetvis också.

Shirins pappa bryter snart det enda löftet man givit prästen. På vinden hittar han ett stort porträtt av en man som tidigare bott på herrgården, baron Eckleburg, som han bär ned, men det som är verkligen speciellt med porträttet är att baronen och Shirins pappa ser ut att kunna vara tvillingar. Tavlan tycks ha en förhäxande kraft på Shirins pappa och hon märker av förändringar hos sin far. Från att ha varit världens snällaste och mest älskvärda pappa blir han stundom som förbytt och Shirin känner inte längre igen sin far. Och ju närmare allhelgonahelgen man kommer desto fler otäcka saker inträffar på herrgården. Är det herrgårdens förflutna som gör sig påmint?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar