onsdag 16 november 2011

Förlåt Elina

Evelina tycker att hon är den pinsammaste i hela klassen. Hon gör hela tiden bort sig, snubblar, säger fel saker, gör fel saker. Klart att ingen vill vara med henne då. Men allt detta kan Evelina leva med så länge inte Elina skrattar åt henne.

Elina är Evelinas enda och bästa vän. Att de två hör ihop, det hör man ju på namnen: Evelina och Elina, och när de ses har de jätteroligt ihop. Men deras vänskap sker helt och hållet på Elinas villkor. I skolan är det liksom underförstått att Elina och Evelina inte pratar med varandra och det är bara om Elina inte har bestämt något annat som de kan ses. Men en dag visar det sig att tjocka Cecilia i parallellklassen vill bli kompis med Evelina, men inte kan väl Evelina bli kompis med henne! Hon är ju helt fel, och ingen annan vill ju vara med Cecilia. Och vad ska Elina säga om Evelina pötsligt får en ny kompis, tänk om hon tror att hon blivit utbytt och ersatt av tjocka Cecilia! Evelina tycker hon sviker sin kompis genom att börja hänga med Cecilia. Men vem är det som sviker vem egentligen?

Förlåt Elina är en lysande skildring av det sociala spelet, de komplicerade och underförstådda sociala regler som man förväntas följa såsom populär eller inte-populär i skolan. Evelina pendlar hela tiden mellan att känna sig speciell och utvald, men på en och samma gång bortvald. Sofia Nordins gestaltning av Evelina är bara så bra och Nordin lyckas verkligen få fram varenda tanke och känsla hos Evelina så väl så att man som läsare riktigt känner att man är där med Evelina. Lysande skrivet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar