tisdag 29 november 2011

Godis-sabotören

Tidningsdeckarna och godis-sabotören är Arne Norlins åttonde bok om Ali, Emma och Henke. Alla tre jobbar som reportrar på sommartidningen Norrsjö Nyheter som drivs av Henkes storebror Johan och några av hans klasskamrater från mediegymnasiet. 

I Tidningsdeckarna och godis-sabotören har Ali, Emma och Henke fått i uppdrag att testa lösgodis från olika butiker i Norrsjö för att ta reda på vilken affär som har det bästa lösgodiset. Men knappt har de hunnit börja sin undersökning när den ena efter den andra av butikerna utsätts för olika former av sabotage. Eftersom någon skrivit "Bevara sverige svänskt" på en av butikerna som ägs av en kvinna med kurdisk bakgrund så misstänker man att det ligger främlingsfientliga motiv bakom dåden. Men är det verkligen så enkelt? De tre tidningsdeckarna luskar och gräver djupare i fallen för att få fast godis-sabotören.

Jag har inte läst någon bok om tidningsdeckarna innan och jag blev imponerad över hur smart skriven Godis-sabotören är. Norlins tre unga reportrar är högst kompetenta detektiver med intelligenta tillvägagångssätt och smart slutledningsförmåga. Tidningsdeckarna och godis-sabotören är en äkta pusseldeckare där små ledtrådar placeras ut här och där så att man själv får sitta och försöka klura ut vem gärningsmannen är. Jag tycker inte att man behöver ha läst de tidigare delarna om Tidningsdeckarna, men det är klart att det, som med alla böcker i samma serie, är roligare att ha läst de tidigare delarna för att bättre lära känna huvudpersonerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar