söndag 8 januari 2012

Flickan och havet

Kathi Appelt har skrivit Flickan och havet, en berättelse med ett vackert, poetiskt språk och med innehåll som nästan gränsar till sagan.

När Tana var tre år återvände hennes mamma till havet för att leva som sjöjungfru. Sedan dess har Tana levt med Signe, en ung kvinna, hunden FH (Finaste Hunden) och en mås vid namn Kapten. I deras närhet finns även surfarkillen Dogie och den äldre herren Beauchamp och dessa tyr sig till varandra som en familj. Högtider firas gemensamt och nu är det dags för en återkommande familjehögtid - blåmånefest. Varje blåmåne äter man blåmånegumbo tillsammans. Men den här blåmånekvällen som skulle blivit den perfekta kvällen någonsin, går helt åt skogen. Och allt på grund av Tana. Tana ger efter för sin längtan efter den frånvarande modern och bestämmer sig för att ge sig ut på havet för att söka upp sin mor sjöjungfrun och be henne om råd för att ställa allt till rätta igen. Men det som till en början såg ut att vara en enkel uppgift visar sig långt svårare än Tana kunnat ana, och sanningen om modern är en helt annan än den Tana föreställt sig.

Hela berättelsen utspelar sig under ett dygn, men de många tillbakablickarna som ges via både Tana, Signe, Herr Beauchamp och Dougie, såväl som av husdjuren, ger en komplex helhetsbild av Tana och hennes familj. Flickan och havet är en välskriven berättelse med inslag av mystik och det övernaturliga och erbjuder härlig stämningsfull läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar