måndag 23 januari 2012

Lättläst engelska om Andra världskriget

Barrington Stoke är ett brittiskt förlag som specialiserat sig på att ge ut böcker för läsovana eller läsovilliga barn och ungdomar och flera av deras titlar riktar sig direkt till de med läs- och skrivsvårigheter. Jim Eldridge har för Barrington Stoke skrivit Sink the Tirpitz och The Dunkirk Escape, båda med verklighetsbaserad handling som utspelar sig under Andra världskriget.

Tirpitz var ett tyskt krigsfartyg, systerfartyg till Bismarck, som vållade stora problem för de allierade. Bland annat använde tyskarna Tirpitz till att bomba de engelska konvojer med förnödenheter som gick mellan Storbritannien och ryska Murmansk. Flera försök gjordes för att sänka skeppet men utan framgång. När Tirpitz inte användes låg skeppet gömt inne i en norsk fjord. På grund av den smala fjorden med de höga klippväggarna som skydd runt om, var det omöjligt för de allierade att komma åt och bomba Tirpitz från luften. Sjövägen in till fjorden var minerad och i mynningen var ett ubåtsnät uppsatt. Som ett sista försök till att sänka Tirpitz skickade engelsmännen ut sex miniubåtar med uppdraget att förstöra Tirpitz inne i fjorden. I Sink the Tirpitz får man följa en av miniubåtarna och dess besättning när de forcerar ubåtsnätet genom att skicka ut grodmän att klippa upp nätet, och hur de därefter måste kryssa mellan flytminorna för att nå fram till det tyska skeppet för att kunna placera ut tidsinställda bomber.

1940 samlades det som var kvar av den engelska expeditionskåren i den franska hamnstaden Dunkerque (på engelska Dunkirk). Soldaternas hopp var att kunna fly de framryckande tyska styrkorna genom att ta sig tillbaka till England över engelska kanalen. I The Dunkirk Escape låter Jim Eldridge läsaren följa den engelske soldaten Dave Jones som är fast på stranden i Dunkerque tillsammans med ca 400 000 andra engelska soldater. På andra sidan kanalen befinner sig hans fru och sonen Tom, som över radion hör vad som inträffat i Frankrike och att de engelska trupperna är fast i Dunkerque. Toms farbror som är fiskare bestämmer sig för att, liksom många andra privatpersoner, ge sig ut i sin egen båt för att undsätta soldaterna. Tom följer med sin farbror i hopp om att finna sin far vid liv och rädda honom.

Både Sink the Tirpitz och The Dunkirk Escape är spännande och lättlästa med luftig layout och illustrationer. Böckerna passar från högstadieåldrarna och berättelserna ställer inga högre krav på ordförråd. Personerna i böckerna är påhittade och händelseförloppet i Sink the Tirpitz är förvisso något friserat, men berättelserna fungerar ändå väl som ett nedslag i en historisk händelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar