måndag 16 april 2012

Häxfolket

Jo Salmson är barnboksförfattaren som skrivit de omåttligt populära fantasyserierna Drakriddaren och Almandrarnas återkomst. Häxfolket är hennes senaste fantasyserie med ett omfång av fyra böcker. Jag har läst de två första De stulna barnen och Fly Sol, fly!


Sol är tjänsteflicka i den stora villan långt ute på landsbygden. Trots att hon tillhör tjänstefolket så är hennes bästa vänner de två jämnåriga pojkar som vuxit upp i villan. Arel är son till krigarherren Ednil och utbildas själv till att bli en stor krigare. Enos familj är handelsmän och för Eno är det ett privilegium att ha få bo i villan och gå i samma skola som Arel. Snart ska pojkarna avlägga examen och därefter flytta till staden för att fortsätta sina utbildningar och då kommer Sol att bli ensam i villan.

I samband med Enos och Arels examen får Sol av en händelse reda på sanningen om sitt ursprung. Hon har själv alltid trott att hon är en föräldralös flicka som tjänstefolket i villan tagit hand om av barmhärtighet, men sanningen är den att hon hålls som gisslan i villan eftersom hon tillhör Häxfolket som Arels och Enos folk ligger i krig med. Sol blir förfärad av upptäckten, samtidigt som hon känner sig hoppfull över att hon kan ha en mamma och pappa någonstans. Men vad kommer folket i villan att tycka om henne när de får veta vem hon egentligen är? Och framför allt: vad kommer Arel och Eno att säga?

Fly Sol, fly! tar vid där De stulna barnen slutar. Sol har lyckats gömma sig från Arels far och med lite hjälp kan hon fly in till stan varifrån hon hoppas kunna ta sig till sitt eget folk. I stan får Sol för första gången användning för sina speciella krafter som alla som tillhör Häxfolket besitter. De tre vännerna kan också återförenas som hastigast, men fler hemligheter väntar på att bli avslöjade.

Jo Salmson skriver spännande och med ett driv som gör det enkelt att fastna för storyn. Jag är helt klart sugen på att läsa klart serien om Häxfolket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar