lördag 18 augusti 2012

Evig natt

Michelle Paver, mer känd som författaren bakom Vargbröder-serien, som jag för övrigt inte läst, riktar sig till en något äldre läsare i denna arktiska spökroman som fått titeln Evig natt.

Året är 1937 och i London lever 28-årige Jack ett hopplöst liv. Han är ensam och fattig och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men när fyra unga Oxfordgrabbar erbjuder honom en plats i en vetenskaplig expedition till Spetsbergen i Arktiska havet ser Jack det som sitt livs chans att ta sig upp ur fattigdomen och fullfölja sin dröm att arbeta som vetenskapsman.

Tyvärr går ingenting som sig bör i britternas vetenskapsresa. Redan innan man kommit iväg drabbas expeditionen av manfall och på vägen dit skadas en annan och får skickas hem igen. Och den norske kaptenen som ska skeppa den kvarvarande tre mannar starka expedition vägrar till en början att släppa av dem där man bestämt sig för att slå läger. Men britternas envishet (tillsammans med lite mutor) är större än kaptenens och till slut har Jack, Gus och Algie slagit läger i den lilla viken Gruhuken.

Man anländer mitt i sommaren när midnattssolen varken gör skillnad på dag eller natt och naturen med sitt rika djurliv och himlens norrsken tycks förtrollande för de unga männen. Men sommaren på Spetsbergen är kort och snart råder inget annat än mörker. När Gus, blir allvarligt sjuk kommer Jack, i sin iver att imponera på de rika överklassynglingarna, överens med Algie om att stanna i lägret och hålla igång det vetenskapliga arbetet medan Algie ser till att Gus evakueras och får läkarvård. Men Jack lämnas trots allt inte helt ensam i Gruhuken. Utanför lägret, i det eviga mörkret, ruvar något främmande och illvilligt som får blodet i Jacks kropp att isa mer än vad den arktiska kylan förmår.

Evig natt har en spännande uppbyggd intrig, utifrån Jacks dagboksanteckningar berättas denna spökhistoria och Paver låter inte läsarna ana mer än vad Jack själv gör. Språket flyter på smidigt och detta är verkligen en bok som man slukar i ett nafs. Dock är jag inte helt nöjd med hur boken slutar, även om jag egentligen inte kan komma på något bättre alternativt avslut, men till skillnad från den intensiva berättelsen så tycker jag att slutet på boken blir en aning platt. Evig natt är ändock en bok jag kan rekommendera om man vill läsa något spännande och kusligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar