fredag 7 december 2012

Det finns inga skridskor i öknen

Fatimas klass ska på utflykt en hel dag och åka skridskor, men Fatimas pappa tänker absolut inte låta sin dotter vara med. Han har ju sett hur såna där konståkare ser ut på tv; dansar omkring på isen i genomskinliga baddräkter. Så Fatimas pappa säger till sin dotter att säga till sin lärare att det står i koranen att flickor inte får åka skridskor, vilket är en uppenbar lögn, som även Fatima fattar att hennes lärare inte kommer att gå på.

När Sofia, som går i Fatimas klass, föreslår att hon ska lära Fatima att åka skridskor, är det egentligen ett slags test från Sofias sida för att kolla om Fatima vågar trotsa sin pappa. Och det gör Fatima, för även om familjen betyder väldigt mycket för Fatima och även om hon vill vara sin far till viljes, så tycker Fatima att hennes pappa kan vara onödigt sträng ibland och hon vill också få vara med på sådant som alla andra får göra. Det är ett ganska försiktigt uppror från Fatimas sida som skulle ha kunnat förbli en hemlighet. Men flickornas skridskotur slutar riktigt illa med att Fatima går ner sig i en vak, blir räddad av en kille (som hon ju inte får umgås med) och hamnar på sjukhus. Och när hennes pappa får reda på detta är han nära att förskjuta henne. Fatima får lova att aldrig någonsin mer ha något med Sofia att göra, vilket inte är det lättaste då de ju ses varje dag i skolan.

Det finns inga skridskor i öknen av Mats Berggren är en berättelse om kulturkrockar och om vänskap över kulturgränser. Det är en enkel och snabbläst och en perfekt läsa-i-skolan-bok med sitt kulturkrocks-tema och hyfsat ringa omfång. Men personligen så tyckte jag berättelsen är lite tam och berör mig inte särskilt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar