söndag 6 januari 2013

Let it snow

Let it snow köpte jag till mig själv i julklapp för att garantera att jag skulle ha nåt mysigt att läsa under juldagarna. 'Three holiday romances' står det på bokomslaget, och det är precis vad man får när man läser Let it snow. Det plus hjärtevärmande julstämning.

Det tre young adult-författarna John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle har skrivit varsin novell, alla på temat ung kärlek i juletid. De tre novellerna har alla olika huvudpersoner och händelseförlopp, men alla tre länkas samman av personer, platser eller händelser. Till exempel utspelar sig delar av handlingen i alla tre noveller på samma diner i Gracetown och alla tre utspelar sig under den snöigaste julaftonen i mannaminne. Och så vidare. Det blir lite som ett Crash eller Short cuts i bokform, fast otroligt mycket lättsammare.

Jubilees tåg fastnar i snöyran alldeles utanför Gracetown på självaste julafton och Jubilee som ser ljusen från ett Waffle House på håll plumsar ut i snön, bara för att slippa de högljudda cheerleader-tjejerna som ockuperat hennes vagn. Men istället för att kura på dinern hela natten tar hon en riskabel genväg tillsammans med en alldeles förtjusande främmande kille. Och när cheerleader-tjejerna ockuperar samma Waffle House bjuder killen i kassan in sina polare på en spontan fest, men det är bara de som kommer först som får komma in. Och det blir en fartfull och händelserik kapplöpning till dinern. Och i den tredje novellen spelar en teacup pig (minigris på svenska, men teacup pig låter ju så mycket sötare) en alldeles speciell roll.

Denna snöiga julafton och dagarna därpå kommer att vara avgörande för flera av ungdomarna i novellerna. Berättelserna är rara, humoristiska och äkta feel-good. 

2 kommentarer:

  1. Nämen, så du läser också feel-good i juletider :) Skrev nyss inlägg om romance och mysterier i bygder där man äter just på Waffle House (absolut favorit under vår road-trip i USA!). http://www.bokdetektiven.se/?p=2287 Rekommenderar deras chokladtoppade våfflor... :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Även om jag är fantastiskt förtjust i illavarslande dystopiska berättelser, så vill jag trots allt också läsa nåt hjärtevärmande då och då.

      Radera