tisdag 8 oktober 2013

Blåögd

finns hos adlibris eller bokus
Titeln på Mats Berggrens Blåögd är medvetet dubbeltydig. Sara blir förälskad i de blåaste av blåa ögon. Men killen hon förälskar sig i är inte den oskyldiga typen precis. I själva verket är det Sara själv som är den blåögda.

Femtonåriga Sara blir, som sagt, över-huvudet-himlastormande-kär i Johan. Johan har precis bytat skola och blivit placerad i Saras parallelleklass. Kompisen Mikaela tycker det är under Saras värdighet att gå och bli kär i den där halvkriminelle idioten, men ibland går det bara inte att styra sina känslor. Och han verkar ju så gullig!

Men när Sara förstår att det är Johan och hans gäng som ligger bakom en grov misshandel av en kille med invandrarbakgrund ställs hon inför ett dilemma. Vågar hon säga ifrån och ska hon våga berätta vad hon vet för polisen?

Den här misshandeln får Sara att börja se på Johan med helt nya ögon. Han är kanske en söt och gullig kille innerst inne, Sara vill i alla fall att han ska vara det, men hon ser nu också att han är både våldsam och främlingsfientlig.

Sara väljer till slut att berätta för polisen. Men hennes val får konsekvenser som hon inte riktigt räknat med. Snart vet nämligen alla på skolan att det är Sara som tjallat på sin pojkvän. Och hon blir inte bara utfryst utan även förföljd och trakasserad.


Blåögd är medryckande och jag gillar hur stämningen går från det vardagliga och dagdrömmande till en mer mardrömsaktig karaktär. Och jag köper också språket, som känns hyfsat tonårstrovärdigt. Det är också till bokens fördel att berättelsen är rätt kort och fokuserad. Passar utmärkt till högstadiet om man ska diskutera etik och moral och ställningstagande till exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar